Číslo: 50
20.12.1999
Článků: 73

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Povídka na pokračování
Ověřené vánoční recepty
Salon Valentýn ženám
Debrujárské okénko tentokrát na čtrnáct dní





Povídka na pokračování
(Pokračování z minulého čísla)

V. S C H O D O L O G
"Už na ty mrtvoly dostávám ponorkovou nemoc," pravil Karel, když na druhý den ráno objevili pod schody Mirkovo tělo.
"Tohleto už asi nerozchodí," podotkl Štěpán.
"Chlapi, tož neblbněte!" řekla Veronika a hlasitě škytla. (Již 24 hodin si udržovala velmi nízkou hladinu krve v alkoholu.)
"Třeba si tu hlavu rozbil, když padal ze schodů," nadhodil Štěpán.
"A nebo někomu vadila ta jeho včerejší poznámka o polštáři," namítl Karel a a ze zaprášené podlahy zvedl velký střep z láhve od whisky.
"Nevíte, jestli Roman napsal Petrovi, aby přijel?" zeptala se dívka, sedla si na schod a opřela si bradu o koleno. "Myslím, že jo," ozval se Štěpán, "ale já ty Mirovy věci odehraju i na kytaru. Jdeš na pláž, Veroniko?"
"Jo. A ne že mi tam zas budeš vyznávat lásku. To bych z tebe udělala nebožtíka č.3! Tak bacha."
"No tak si jdi sama, klidně! My si stejně s Karlem potřebujeme o něčem promluvit."


VI. K D O S N Ě D L
H O L O U B Á T K A ?

Karla probudil déšť, který vytrvale bubnoval na okna. Podíval se na hodinky, bylo půl jedenácté ráno. Opřel se o loket a pozoroval Veroniku. Ležela na zádech a něžně chrápala. Poodhalená ňadra se jí půvabně nadzdvihovala spánkem spravedlivých. Levou nohu měla na zemi - na hromádce šatstva, které ze sebe shodila asi sekundu před tím, než večer usnula. Karel ji ještě nikdy neviděl tak opilou, jak po včerejším koncertě.
Pak zahlédl svůj špičatý nůž, který ležel hned vedle dívčiny nohy a její bílou halenku zašpinil od krve. Karlovi chvíli trvalo, než sebral odvahu a podíval se na Štěpánovu postel. Pak vstal.
"Veroniko," pohladil dívku po rameni, "někdo v noci podřízl Štěpána."
Přitáhla si deku až ke krku a posadila se. Ospale mrkala přes rozcuchané vlasy a snažila se zorientovat v místě a čase. "Co? Cože?"
"Štěpán. Je mrtvý. Nedělej, že si nic nepamatuješ."
"Ty, Karle, myslím, že bude lepší, když budeme spávat každý v jiné místnosti. Já, já se klidně přestěhuju do kuchyňky, jo?"
Sedl si k ní na postel a ostře se zeptal: "Jak to všechno bylo? Romana jsi zabila ze žárlivosti, Mirka, protože tě při tom viděl, a Štěpána, aby ti dal konečně pokoj? A nebo jsi na ně na všechny dostala ponorku? A jak dopadnu já, co?"
"Ale prosím tě, vždyť já jsem Romana milovala! Nikdy jsem se na něho nedokázala zlobit. A navíc, byla jsem stejná jako on. A tu noc, tu noc jsme se spolu..."
"Láska a nenávist - spojené nádoby, že jo?"
"Ty, nech toho. Jestli jsem to nebyla já, taks to musel být ty. Znáš tu pohádku od Boženy Němcové, jak se ten dědek s babkou hádali, kdo z nich snědl holoubátka? Stejná situace. A něco ti povím. Já se tě nebojím. Víš proč? Protože tu jsi, abys vydělal prachy. Proto. A beze mě bys mohl jít leda tak do prdele. I s bicíma!"
"Sama dobře víš, žes to byla ty! Jak si vůbec dovoluješ mě z toho všeho obviňovat?"
"Na co si hraješ, prosím tě, můžeš mi říct? Štěpánas podřízl, protože tě nejspíš vydíral, když jsem včera byla na pláži. No, a Mirek ... Došlo ti, že viděl, jak jsi Romana udusil polštářem. Ale pročs to ježišmarija Romanovi udělal? Proč? Snad ne proto, že ti vypil to pivo?"
"Neměl chrápat," odvětil Karel a zdvihl ze země svůj nůž. Usmál se. Dívka jednala instinktivně. Deku odkopla do rohu postele, tlumeně vzdychla, levou rukou Karla objala a pravou mu zajela pod pyžamo.
Vysmekl se jí a pevněji sevřel nůž. A začal s ním jíst vepřovou konzervu z předvčerejška. "Tak si říkám," zahuhlal s plnými ústy, "ty máš na Yamahách automatického bubeníka, že jo? A já zkusím hrát kytaru. A víš, co mě ještě napadlo? Co kdybysme dali Vltavu do Éčka a zahráli ji jako blues?"


VII. E P I L O G
Na otázku, proč se rozhodla opustit perspektivní skupinu Deep Submarine a vydat se na sólovou dráhu, nám Veronika Vianová odpověděla: "Prostě se s nima už nedalo hrát."

Jaroslav Únava, Rock a Pop








Ověřené vánoční recepty

Rybí polévka
Hlava z kapra, 10 dkg jiker nebo mlíčí, 2 dkg cibule, 2 stroužky česneku, 10 dkg mrkve, celeru a petržele, 4 dkg másla, muškátový oříšek, 5 dkg hladké mouky, 2 dl mléka, polévkové koření, sůl, 1dkg tuku, zelená petrželová nať, žemle.
Očištěnou rybí hlavu zbavíme žaber a uvaříme v osolené vodě, do které jsme přidali stroužky česneku, do měkka. Zeleninu a cibuli pokrájíme na malé nudličky a podusíme na másle. Přidáme kousek nastrouhaného muškátového oříšku, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem z rybí hlavy. Jikry nebo mlíčí opláchneme ve vlažné vodě, posekáme na drobno, přidáme do polévky a všechno dobře povaříme. Nakonec vložíme do polévky kousky masa obrané z rybí hlavy, přilejeme mléko, dochutíme polévkovým kořením a osolíme. Při podávání vkládáme do polévky osmažené kousky žemle a zelenou petrželovou nať.

Krocan trochu jinak
Očištěná polovina krocana se prosolí a na pekáč se položí kůží nahoru. Krocana podlijeme horkou vodou a dále pod něj dáme dvě na kolečka nakrájené cibule, tři nakrájené stroužky česneku, lžičku zázvoru, lžičku drceného kmínu, lžičku sladké papriky. Krocan se peče podle velikosti zhruba dvě a půl až tři hodiny. Během pečení jej potíráme olivovým olejem a poléváme vypečenou kořeněnou šťávou. Do oleje na potírání můžeme ke konci pečení přidat šafrán. Krocan poté krásně zčervěná. Jako příloha je výborná rýže nebo těstovinová rýže.

Plněný kapr
1 kg kapra, sůl, 1 žemle, 10 dkg uzené slaniny, 1 cibule, zelená petrželová nať, 2 sardinky, mletý pepř, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku, mletá červená paprika, 2 lžíce sladké smetany, máslo na vymaštění mísy. Kapra očistíme, umyjeme a břišní dutinu důkladně osolíme. Žemli namočíme na chvíli do vody, vyždímáme, vidličkou rozmačkáme, přidáme uzenou slaninu pokrájenou na malé kousky, postrouhanou cibuli, nasekanou petrželovou nať, rozmačkané sardinky, sůl a mletý pepř. Směs důkladně rozmícháme a krátce osmažíme na tuku. Vystydlou směsí naplníme břišní otvor kapra, který jsme před tím osušili utěrkou. Naplněného kapra dáme do ohnivzdorné mísy vymaštěné máslem, posypeme mletou červenou paprikou, polijeme sladkou smetanou a pod pokličkou za stálého polévání vlastní šťávou upečeme. Podáváme s bramborovou kaší.

Kokosová roláda
25 dkg mletých piškotů, 10 dkg mletého cukru, 3 dkg kakaa, 2 vejce a lžíce rumu se vypracuje v těsto, které se rozválí na osmimilimetrovou placku (pokud se lepí, podsypeme kokosovou moučkou). Na rozválené těsto natřeme nádivku z 10 dkg másla, 10 dkg mletého cukru a 12 dkg kokosové moučky. Nakonec svineme do rolády a necháme v chladnu odležet.

Marcipánové hříbky
Potřebujeme 20 dkg mandlí, 25 dkg moučkového cukru, vodu, 1 dkg kakaa a 1 bílek. Mandle spaříme vřelou vodou, oloupeme a pomeleme. Přidáme cukr, pokropíme vodou a válečkem rozetřeme na desce do hladka. Směs rozdělíme na dvě poloviny a do jedné ještě vmésíme kakao. Z bílé hmoty zformujeme nožky a z tmavé kloboučky hříbků. Ty navlhčíme bílkem, spojíme a necháme osušit na teplém místě.

Ořechové cukroví
21 dkg másla, 20 dkg mletého cukru, 21 dkg mletých ořechů, 12 12 dkg polohrubé mouky a sníh z 5 bílků smícháme dohromady a upečeme na plechu. Na upečené a ještě teplé těsto rozetřeme 5 žloutků vymíchaných s 1 vanilkovým cukrem a 20 dkg cukru. Necháme ztuhnou, cukroví nezakrýváme!







Salon Valentýn ženám
Tvoříme mužům nový šatník
(Dokončení z minula)ů
Sako:
Kvalitní sako je vždy částečně šito rukou. Poznáte to tak, že zvednete límec a prohlédnete si stehy pod ním ukryté. Pokud není jeden steh jako druhý, znamená to, že je šila lidská ruka a límec byl šitý na koleně a ne na rovném stole, tudíž vám bude i lépe sedět kolem krku. Dále se podívejte, zda lze látku obleku oddělit od podšívky. Pokud ne, znamená to, že se vám po čase zkrabatí. Pokud je sako vzorované, zkontrolujte, aby se vzorek přesně sbíhal hlavně ve švech a na kapsách. Sako musí být pohodlné v ramenou a podpaží. Určitě si dál kladete otázku, jestli koupit dvouřadé sako či jednořadé. Pokud je nositel užívá pouze občas, je dvouřadové se 4 knoflíky tou nejbezpečnější volbou. Patří totiž mezi osvědčenou klasiku. Dnešní trendy se opět kloní k návratu spíše jednořadého zapínání. Zde volíme jednořadé zapínání se 3 knoflíky (tzv. vysoké zapínání) nebo zapínání nízko s jedním knoflíkem. Pokud už sako zkouší, zapněte všechny knoflíky a podívejte se na přední díl klopy. Límce by měly na prsou sedět a ne odstávat, u knoflíků se nesmí rozevírat. Pokud se při předpažení tvoří na zádech faldy, je sako příliš těsné. Pokud jsou na saku rozparky, měly by být uzavřené.
Nyní už jen pár rad na závěr: Náprsní kapsa vnitřní slouží na uschování tenkého diáře, ploché peněženky, soupravy per. Vnější kapsa na prsou je pouze na hedvábný kapesník! Vnější kapsy vpředu jsou na pouzdro s vizitkami, papírek s poznámkami či vzkazem.







Debrujárské okénko tentokrát na čtrnáct dní
2. kolo soutěže
V letošním roce pokračuje svým 5. ročníkem okresní debrujárská soutěž Věda hrou. Byla zahájena v září 1999 a skončí lednovým kolem roku 2000. Jsou do ní zapojeni chlapci a děvčata 5. až 9. ročníků z 12 základních škol a 1 gymnázia. Celkem soutěží 166 jednotlivců a 4 kolektivy (ZŠ Babice, Bílovice, Buchlovice, Dolní Němčí, Hluk, Jalubí, Nivnice, Ostr. Nová Ves, UB Na Výsluní, UB Marián. náměstí, Uh. Ostroh, Vlčnov a Gymnázium JAK Uh. Brod). Soutěžící zatím řešili úkoly pokusů, které nesly název jako např. "Magnetoskop", "Vodováha", "Fukar", "Krabička pavouk", "Poslušný hádek", Kouzlo s kapesníkem", "Skotačivá žába", "Tančící potápěč", "Poslušné a neposlušné vajíčko". V odpovědích jsme se mohli setkat s fyzikálními pojmy el. náboj, podtlak, gravitace, tření, hořlavost látek, hustota a další, ale soutěžící si s řešením radí dobře. Prosincové a lednové úkoly okresní soutěže Věda hrou budou společné s těmi, které jsou zveřejňovány v našem týdeníku. Nejúspěšnější řešitelé se pak mohou těšit na dva okružní lety L 410 nad uherskohradišťským regionem a na účast ve finále republikové soutěže AMD ČR.



2. soutěžní kolo: "Pokus bez výbuchu"
Pomůcky: nafukovací balonek, mýdlo nebo saponát, jehlice nebo špejle
Postup: Pouťový balonek nafoukneme a zavážeme. A nyní se ho budeme snažit jehlicí nebo zaostřenou špejlí propíchnout tak, aby nepraskl. Je to vůbec možné? Kdo to ještě nezkusil, tak mu debrujáři poradí, jak na to. Prozradíme, že vpichy vedeme v místech "pólů" (tmavé části) balónku. Abychom si byli jisti, že pokus vyjde, je lepší namočit jehlici (špejli) do saponátu (nebo otřít mýdlem). Když bude váš pokus úspěšný, obětujte balonek a proveďte vpich na nejvíce napnuté části balonku. Nelekněte se!

Soutěžní otázka
a) Proč balonek po vpichu nepraskl a ve druhém případě ano?
b) který KMD vznikl v okrese první a kdy byl ustaven OKMD při SSŠ Uh. Hradiště?

3. kolo soutěže
Seznámíme vás s přípravou republikové soutěže Asociace malých debrujárů ČR. Debrujáři rádi soutěží na všech úrovních a již pět ročníků zaznamenala republiková soutěž AMD ČR. Každoročně se ujímá "vlády" nad touto soutěží jeden ze šikovných Klubů malých debrujárů a tak mohly úspěšně proběhnout tyto soutěže v Kloboukách u Brna (Les Chapeaux), Bučovicích (Stroj času), Brankovicích (Do nitra Země), Litomyšli (Mea Terra) a letos v Táboře (Hydro 99). Výkonný výbor AMD ČR schválil pořadatelství 6. ročníku v roce 2000 jednomu z kandidátů a to Okresnímu klubu malých debrujárů při Středisku služeb školám Uherské Hradiště.
Republiková soutěž je připravována a bude probíhat pod mottem "S debrujáry na Slovácko". První úkoly začnou soutěžící plnit ve svých klubech již v lednu 2000 a závěrečný úkol pak v posledním měsíci tohoto školního roku. Předpokládáme, že do této soutěže se zapojí ve 40 KMD z celé ČR asi 600 dětí. Nejúspěšnější řešitele pak OKDM pozve na republikové finále, které se pro 149 dětí, 40 vedoucích a asi 20 hostů uskuteční o podzimních prázdninách 26. a 27. října příštího roku v našem okresním městě Uherském Hradišti. O účast na finálovém setkání debrujárů z celé republiky projevili zájem i zástupci mezinárodní organizace debrujárů F. I. P. D. A o dalších podrobnostech republikové soutěže si povíme zase příště.

3. soutěžní kolo: "Svíčkový motor"
Pomůcky: svíčka, dva stejně velké pohárky, dvě misky, dvě jehly
Postup: Zapíchněte obě jehly ve středu svíčky proti sobě. Postavte pohárky blízko sebe tak, aby šlo mezi ně položit svíčku s jehlami. Obřežte svíčku na jednom konci, kde není knot (obdobně jako je to na druhé straně svíčky). Postupným odřezáváním okraje svíčky dosáhněte pokud možno vodorovné polohy svíčky mezi pohárky. A nyní zapal svíčku na obou koncích a pozoruj, co se bude dít!

Soutěžní otázka
a) Popiš, co se děje se svíčkou a jev zdůvodni (ti, co se učí fyziku, použijí fyzikální pojmy).
b) Kolik škol a dětí je zapojeno do okresní debrujárské soutěže Věda hrou a co čeká nejúspěšnější řešitele za ocenění?

Odpovědi na soutěžní otázky zašlete do 27. 12. 1999 na adresu OKMD při SSŠ, Na Morávce 1037, 686 01. 3. ledna budou vylosováni dva z úspěšných řešitelů, kteří budou odměněni.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund