Číslo: 7
15.02.1999
Článků: 58

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn ženám
Test pro volnou chvíli
Rostliny kolem nás
Cestování
Zdraví a my





Salon Valentýn ženám
V čem do společnosti
V minulém čísle jsme vás, milé čtenářky, informovali o typech kulturních akcí. Dnes se budeme zabývat oděvem, který je na tyto příležitosti nejvhodnější. Pokud jsme zvány písemnou formou, na pozvánce by mělo být napsáno předepsané oblečení. Jdete-li s partnerem, je na místě se domluvit, v čem kdo půjde, jaké barvy zvolit a podobně, abyste své oblečení sladili. Máte tak možnost vytvořit hezký pár.
Banket - je velmi slavnostní příležitost, na kterou se nemusíte obávat vzít večerní toaletu a váš společník si může vzít frak, který je vrcholem mužské elegance. Nosí se ke slavnostním příležitostem konaným po dvacáté hodině.
Raut - je neformální setkání více hostů. Jako vhodný oděv nám poslouží klasický kostým.
Garden party - nalézáme se na rautu v přírodě, proto svůj oděv tak trochu podřizujeme i počasí. Oblečte se nápaditě, nejlepší je oblečení letního charakteru, od ležérního letního kostýmu až po letní krátké či dlouhé šaty se slamákem.
Vernisáž - na tuto příležitost je vhodný kostým.
Slavnostní premiéra - pokud je to premiéra filmu, stačí kostým, jedná-li se o premiéru divadelní, pak si můžete obléci malou večerní toaletu či společenské šaty.
Vizáž oděvů necháme na vašem osobním vkusu a peněžence. Hlavní je, aby oděv podtrhl vaši osobnost. Bude vhodné řídit se heslem - méně je někdy více. Víte, co by ženě ve společnosti nemělo chybět? Náušnice, punčochy a smysl pro humor.







Test pro volnou chvíli
Jste dobrou hostitelkou?
Možná si řeknete - co je to za otázku, vždyť příjdou-li známí, jedno, zda je pozvu na kus řeči či pro ně uspořádám večírek. Vždy je náležitě pohostím a postarám se, aby se u mne cítili jako doma. Vaše úsilí je sice chvályhodné, avšak dobrá hostitelka by měla ovládat i některé důležité maličkosti. O jaké jde, to se dozvíte prostřednictvím otázek testu. U každé vyberte odpověď, o jejíž správnosti jste přesvědčena. Získané body sečtěte a vyhledejte příslušné hodnocení.

1. Znáte několik zábavných společenských her?
ano - 5, ne - 0
2. Tančíte ráda?
ano - 5, ne - 0
3. Jsou-li vaši hosté kuřáci, znáte značku jejich oblíbených cigaret?
ano - 5, ne - 0
4. Čtete pravidelně denní tisk a nějaký časopis?
ano - 5, ne - 0
5. Jaké šaty si vezmete jako hostitelka?
a) nákladné společenské 0
b) slušivé, avšak nenápadné 5
6. Jak představujete další hosty:
a) již přítomné hosty představím nově přítomným 0
b) nově příchozí hosty představím již přítomným 5
7. Máte-li kuřáckou společnost, kdy dáváte na stůl popelníky:
a) před jídlem 0
b) před dezertem 5
8. Jak nejlépe chutnají následující nápoje?
a) sekt a likéry:
- vychlazené 5
- mají-li pokojovou teplotu 0
b) pivo a bílé víno:
- vychlazené 5
- mají-li pokojovou teplotu 0
c) červené víno, koňak:
- vychlazené 0
- mají-li pokojovou teplotu 5
9. Jeden z ženatých hostů usilovně flirtuje s jednou z přítomných dam, přičemž jeho manželka je tímto počínáním rozhořčena. Co uděláte?
a) vezmete si záletníka stranou a řeknete mu své mínění 0
b) promluvíte s rozhněvanou manželkou a požádáte ji, aby byla rozumná a tolerantní 5
c) flirtující dámu chytře zapletete do nějakého zajímavého hovoru 10
10. Debata dvou vašich hostů se mění v hádku. Jak se zachováte?
a) do ostré výměny názorů se rozzlobeně vmísíte 0
b) vyčkáte, až se kohout uklidní 5
c) pokusíte se změnit téma jejich diskuse 10
11. Tančí se, avšak jelikož je málo pánů, několik dam musí sedět a nudí se. Co podniknete?
a) nic, dotyčné mají zkrátka smůlu 0
b) sednete si k nim a nahodíte téma ke konverzaci 5
c) diskrétně požádáte přítele, aby si příště s nimi zatančil 10
12. Všichni hosté odešli, až na jeden pár, ale vás už také zmáhá únava. Jak si pomůžete?
a) budete okázale zívat a často se dívat na hodiny 0
b) nenápadně zavedete hovor na to, co vás všechno příští den čeká 5
c) zeptáte se, zda ještě můžete uvařit kávu 10

Výsledek testu
75 až 90 bodů - jste okouzlující hostitelka. Ovládáte umění být středem pozornosti, a přesto držet v ruce všechny nitky. Nadevše je vám spokojenost hostů, jimž dokážete vytvořit příjemnou, přátelskou atmosféru. Nastane-li i přesto kritická situace, vyřešíte ji jako rozený diplomat.
50 až 70 bodů - Také u vás se hosté cítí báječně, neboť patříte k ženám, které rády pořádají posezení s přáteli, přičemž samy zůstávají v pozadí. Máte talent být skvělou hostitelkou, rozvíjejte ho. Získáte-li ještě více zkušeností, dostanou vaše společenské události ten pravý říz.
Do 45 bodů - jako hostitelka nemáte příliš mnoho zkušeností, ovšem můžete je získat praxí. Napoprvé se vyvarujte pozvat početnou společnost, tehdy byste byla zřejmě v koncích. Ačkoli je každý začátek těžký, nenechte se odradit případným nezdarem, naopak si vemte ponaučení. Pak se určitě také u vás budou hosté cítit náramně.







Rostliny kolem nás
Brambořík - Cyclamen persicum
Brambořík je jednou z nejhezčích pokojových rostlin. Jemné květy připomínají malé děvčátko, které se dívá dolů a špulí pusu k polibku. Brambořík je víceletá hlíznatá rostlina, která pochází ze středomořských oblastí. Ve volné přírodě jej naleznete na horách řeckých ostrovů a Turecka.
V anglických pramenech se rostlina uvádí již v roce 1735, avšak s tím, že kvete za čtyři až pět let po výsadbě. Od té doby ji známe lépe. Křížení a šlechtění zkrátilo tuto dobu na méně než jeden rok. Bohužel mnoho bramboříků záhy uhyne. Za to mohou vysoké pokojové teploty a často i špatné zalévání. Kupujte jen rostliny s čerstvými, šťavnatými llisty. Dbejte, aby měly hodně poupat.
Obyčejné bramboříky dosahují velikosti 30-40 cm. Jsou i trpasličí formy, které dosahují velikosti 20-25 cm. Kvetou od září do března, často tak bohatě, že je možno uříznout několik květů do vázy. Hybridy nevoní. Mini-typy mají jemnou vůni.
Bramboříky mají být umístěny v chladnu a polostínu. Teploty by měly být vždy, i v pokoji, pod 20 stupňů C. V chladné místnosti vydrží rostliny po mnoho let a každý rok znovu kvetou. V teplé obytné místnosti toho dosáhneme obtížněji. Během kvetení potřebují mnoho vody, hlíza však nesmí být seshora namáčena. Zalévejte klidně do podšálku, ale po půlhodině jej vyprázdněte. Postarejte se o vysokou vlhkost vzduchu. Přesazuje se po odkvětu v dubnu-květnu, přitom se odstraňují špatné kořeny. Povrch hlízy musí vyčnívat ze země. Po celý rok musíte čistit rostlinu od zvadlých listů a květů, aby bylo místo pro další. Bramboříky můžeme množit semeny, ale také dělením starých hlíz. Po odkvětu začíná pro bramboříky vegetační klid. Zaléváme je méně a už nehnojíme. Jestliže je to možné, dejte rostlinu na kratší dobu do zahrady nebo na balkon, ale jen na stinné místo, které jí prospívá. Myslete na to, že ji před mrazem musíte opět vzít dovnitř a že ji i venku musíte občas zalévat a přihnojovat.
Plíseň šedá - se projevuje šedým hutným povlakem, hnědými skvrnami na listech a vadnoucími stonky. Proti této houbě sotva co zmůžete.
Malé listy a málo květů - ukazují na špatnou výživu. Nepoužívejte však nikdy vyšší koncentraci hnojiva, než je uvedeno na balení.
Suché skvrny - na listech a okrajích listů vznikají, když dáte rostliny na slunce.
Mšice - sedí na mladých výhoncích a pod listy. Použijte jako prostředek proti nim některý z insekticidů.
Pozor - Brambořík nesnáší žádný prostředek, sloužící ke zvyšování lesku listů. Použijte pro očištění listů štěteček a čistou vodu.







Cestování
Ing. Vladimír Basovník popisuje svou cestu a pobyt v trnitém Mexiku. (16. pokračování)
Vyrážíme ještě za šera, kdy se nedá fotit, čehož nakonec lituji. K těm nádherným rostlinám, které míjím, jsem se již nevrátil.
V polovině kopce nacházím vzácné Epithelanthy bokei, nádherné rostliny Thelocactus rinconensis varieta lophothele. Jsou to špičkově tvrdě vytrněné kaktusy. Vedle nich Astrophytum capricorne a další druhy. Pastva pro oči.
Pavla ztrácím z dohledu. Terén začíná být náročnější. Drobivá suť pod nohama nutí k ostražitosti. Zvětšuje se strmost svahu. Uklouznutí by mohlo být velmi nepříjemné. Dostávám se pod samý vrchol kopce, který je lemován skalní korunou. Hledám vhodné místo, kde se dá vyšplhat nahoru. Nakonec se kochám krásným výhledem na údolí, za nímž se zdvihá Sierra La Concordia. Ranní opar nad údolím vymalovává krajinu do kouzelného obrázku. Usedám na skálu a zapaluji cigaretu míru. Moje fiesta.
Na druhé straně kopce je velká náhorní rovina obklopená horami. Na ní je několik rezervoárů na pitnou vodu. Odsud vedou polyetylenové trubky dolů k lidem. Údolí se svažuje k vodopádu, kde jsem byl včera večer. Ta rozloha údolí vysvětluje modrou oblohu nade mnou a kalný příval vody v potoce.
Sestupuji na dno údolí a narážím na skvost zdejší flóry, Gymnocactus beguinii var. senile. Z větší vzdálenosti připomínají parodie, ale ty rostou v Jižní Americe. Skvělé rostliny. A mezi nimi červeně otrněné Echinocereusy pectinatus.
Údolí se zužuje do hlubokého kaňonu, který je zakončen vodopádem. Dno kaňonu klimatem připomíná tropy. Horko, vlhko a hodně zeleně. Objevují se pestré růžice escheverií. Dostávám se až na samý práh vodopádu, kterým teče jen skromný potůček. Ale do slušné hloubky.
Čas přímo letí. Musím se vracet k autu. Potkávám velké stádo pestrobarevných koz. Všechny jsou označeny ušními známkami, šplhají jako kamzíci po strmých stráních a snaží se nasytit z toho mála, co zde roste. Pobíhají od keříku ke keříku a z každého uždibnou jen pár lístků. Jako by věděly, že nemohou očesat celý keřík, protože by ho tím ohrozily, a následně i sebe.
Vracíme se k Saltillu. Potkáváme kolonu silničářů, kteří opravují silnici. Je to pro nás nezvyklý způsob. Jako první jede dlouhé auto s hořáky a frézou. Hořáky těsně nad povrchem silnici rozehřívají, fréza brousí nerovný povrch a ukládá nafrézovanou hmotu do dlouhého hrůbku. Ten sbírá finišer a s přidávanou hmotou pokládá nový povrch vozovky. Práce u prvního auta musí být pro Mexičany službou u pekelných kotlů. Stojíme chvíli na krajnici, než projedou auta v protisměru. Nám je horko, jen se na pracující chlapy díváme.
Míříme směrem na Monterrey, k osadě Higueras, kde roste nádherné Agave victoriae-reginae.
Zastavujeme u bufetu na kávu. Seňor, který nás obsluhuje, asi právě vstal, vypadá dost mrzutě. Přesto nás pozval dál. Běžně obsluhoval přes okénko, zákazníci seděli pod přístřeškem venku u parkoviště. My jsme ale byli exoti, tak nás pozval do kuchyně. Ani to neměl dělat. Otevřená kuchyně bez oken a dveří, do níž měla přístup zvířata domácí i divoká. Jedinou útěchou nám bylo, že ta voda chvíli vřela. Nakonec jsme zaplatili víc než v solidní restauraci.
Sjíždíme z hlavní silnice a šplháme kamenitou cestou k horám.
V protisměru jede terénní vůz plný chlapů. Zastavují před námi. Šofér, vypadá jako jejich šéf, vystupuje a ptá se, co zde hledáme. Z jejich tváří je znát odhodlání převrátit nás s autem do příkopu.
Zdravím jej. Podává mi ruku a po vysvětlení, že se zajímáme o flóru a chceme se jen porozhlédnout po okolí, nemá námitek.
"Adios, zdraví a nasedá k chlapům.
Kousek výš je lom. Asi jsou to dělníci odsud. Šichta jim skončila.
Okolí je skalnaté, suché, porostlé jen nízkými keříky, kaktusy a jukami. Nacházím Lophophoru wiliamsii, Ariocarpus retusus, Coryphanthu pectinatu a světle vytrněný Echinocereus pectinatus. Terén, kterým se pohybujeme, je velmi náročný. Svahy jsou strmé a drobivé kamení pod nohama varuje před neuváženým našlápnutím. Využíváme uzoučkých pěšinek koz. Šplhám na vrchol vysokého kopce. Nohy dostávají zabrat. Objevuje se Mammillarie candida a nádherné rostliny Thelocactus conothele var. macdowelii, kvetoucí Ariocarpus retusus a Thelocactus conothele var. aurantiacus.
Nález skvělých rostlin thelocactusů mě potěšil. Přece jsem neštval nohy nadarmo. Usedám na převis skály, zapaluji cigaretu a vypouštím kouř smíření. Rozhlížím se kolem. Pode mnou je příkrá strž, naproti kopec, který převyšuje ten, na kterém sedím. Vzadu vyčnívá nejvyšší vrchol 2946 metrů vysoký. Pohoří, které nás obklopuje, patří do masívu Sierra Madre Oriental. Údolí, které stoupá podél lomu, se rozbíhá do stran a vytváří četné baranky. Kopce jsou navrstvené za sebou jako kulisy. Dno údolí je jedno velké řečiště, plné velkého bílého kamení. Bez kapičky vody. Jako bych to zakřičel. Nad pohořím projel blesk. Velkou rychlostí se začala stahovat černá mračna. Na vrcholcích se objevil závěs prudkého deště. Vyhlašuji poplach. Před dělostřelbou Pána Boha to beru šlusem do údolí. Ostré trny agáv a jehlice opuncií mně prošívají nohy. Zpomalit si nedovolím, protože auto máme na druhé straně údolí. Pokud voda dorazí dolů dřív než já, budu čekat, až opadne.
Dolů se dostávám celkem rychle. Zatím suchým řečištěm se pouštím k autu. Škoda toho ústupu a ztraceného času. Začínaly mě ty kopce bavit.







Zdraví a my
Zdraví je slůvko, které zaznívá snad ve všech přáních. Firma ProFitness distribuuje na náš trh produkty ve formě potravinových doplňků právě za účelem podpory zdraví a zdravého životního stylu. Ke své široké sortimentové základně se systematicky zabývá také odbornou službou jak ve formě barevného měsíčníku, který chodí jejím stálým zákazníkům až do domu, tak i odbornou poradenskou službou přímo ve všech prodejních centrech. V Uherském Hradišti je prodejní a konzultační centrum na Mariánském nám. 81, tel: 555702. Tato prodejní a poradenská služba úspěšně v našem regionu funguje již od roku 1995. A nyní vám navíc firma ProFitness nabízí prostřednictvím našich stránek možnost diskuse na aktuální zdravotní témata daného ročního období a měsíce v našem regionu. Provázet vás bude Mudr. Parvine Gricová, odborná konzultantka firmy ProFitness.
Veškeré dotazy týkající se produktů firmy ProFitness zasílejte na adresu naší redakce. Mudr. Parvine Gricová je každý měsíc ráda zodpoví. Vaše dotazy označte heslem Zdraví a my.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund