Číslo: 22
01.06.1998
Článků: 63

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Podnikání
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn radí ženám
Zahrádkářův červen
Angličtina pro nejmenší
Cesta na jihovýchod
Erby
ANKETA





Salon Valentýn radí ženám
Bohatý účes nemusí být výsadou

Úvodní větu potvrzuje novinka headlines od firmy Wella. Dokáže totiž účes z polodlouhých a krátkých vlasů udržet v kvalitním tvaru i objemu déle než klasické úpravy účesu bez ztráty kvality vlasů. Je to tzv. permanentní trvalá. Je určena ženám i mužům, které trápí kvalita vlasů, jejich hustota či jemnost, a proto se nemohou pochlubit bohatým účesem. Aplikace je možná i na vlasy poškozené melírem, domácím barvením nebo klasickou trvalou. Po její aplikaci jsou vlasy na omak silnější, pružnější a lze je také mnohem snadněji upravovat. To uvítají jak ženy, tak také muži, protože i pro ně je hustá hříva velkou chloubou, byť se k tomu přizná jen málokterý. Headlines, které se aplikují pomocí speciálních natáček, tzv. papilotů, obsahují přírodní keratin, což je základní přirozená stavební složka vlasů. Keratin proniká hluboko do struktury vlasů a vyplňuje je. Tím vlasy nabývají na objemu, a to hned na několik týdnů (6-8).
Velkou výhodou je možnost po této době aplikaci headlines opět znovu opakovat. Navíc díky kokosovému oleji a balzámovému kondicionéru jsou vlasy pružnější a hebčí. Protože kadeřníci doporučují jako nejmódnější vlasový trend lehce vlnité vlasy, jsou headlines, které lze chápat jako permanentní styling, velmi šetrným a přitom účinným řešením. Nezanedbatelná je i časová a finanční náročnost, která je menší jak u klasické trvalé. Proto dejte vašim vlasům novou šanci a novinku headlines jim určitě dopřejte.







Zahrádkářův červen
Dnes radí zahrádkáři z Územní rady Českého svazu zahrádkářů v Uh. Hradišti
Zahrádkáři mohou potvrdit, že červen je skutečně letním měsícem po stránce vývoje rostlin i jejich pěstování, ačkoliv astronomicky začíná léto až třetí dekádou. Projevuje se to nejdelším dnem a nejkratší nocí.
Hned na začátku je důležité připomenout práce, které se sice stále opakují, ale jsou během celého vegetačního období nezbytné pro dobrý růst rostlin a pěkný vzhled zahrady. Nezapomeňte tedy pravidelně zalévat, odplevelovat záhony a nastýlat. Sledujte výskyt chorob a škůdců a pokračujte v preventivních postřicích bylinnými odvary, výluhy a zákvasy. Při pravidelné aplikaci by neměla hrozit velká invaze škůdců, a proto obvykle postačí tzv. mechanická ochrana - jednoduše škůdce ručně posbírat. Účinnou biotechnickou ochranou proti housenkám obalečů je vinutí kmenů ovocných stromů lapacími pásy z vlnité lepenky, které nahoře pevně utahujeme a dole necháváme volnější. Ponechte je na stromech až po podzimu, ale jedenkrát týdně je kontrolujte, a užitečný hmyz, který pod pásy uvízl, vypusťte na svobodu a kuklící se červy obaleče zničtě. Lapacími pásy chráníte vlastně i úrodu příštího roku.
Za teplého suchého počasí je nezbytná zálivka, ovšem účinné je pouze správné zalévání, nesprávné může i uškodit. Zálivka na listy vytváří hlavně u okurek a rajčat předpoklad pro rozvoj houbových chorob a plísní. Nikdy se nemá zalévat za plného slunečního žáru a ani příliš studená voda není vhodná. Nejlépe je zalévat navečer a nejvhodnější je voda dešťová. Mladé rostliny a porosty s velkou spotřebou vody potřebují v teplém počasí zálivku i ráno. U větších dřevin je ranní zálivka zbytečná, neboť nestačí vodu spotřebovat a ta se během dne vypaří. Zeleninu náročnou na živiny (rajčata, okurky, tykve, cukety, saláty a košťáloviny) přihnojujte hnojivou zálivkou zředěného drůběžího trusu, nebo kopřiv a kostivalu. Kořenová zelenina potřebuje pro dobrý vývin dostatek prostoru, a proto je důležité ji včas přetrhat a jednotit, první hlavně petržel, pak mrkev, ředkev, černá kořen a další.
V červnu dochází u ovocných stromů k tvz. červnovému propadu. Když stromům dodáte včas živiny, propad nebývá tak velký. Naopak na některých ovocných stromech, zejména mladých jádrovinách, je třeba plody protrhat, zvláště rostoucí ve shlucích. V tomto měsíci bývají velká sucha, kdy je třeba zalévat, ale také abnormální srážky (pozor na Medarda), které zvyšují nebezpečí houbových chorob, a musíme stromy ošetřit znovu proti strupovitosti některým z účinných prostředků, např. RUBIGAN v koncentraci 0,04-0,06%, ANVIL 0,06%, TOPAS 0,2%. Různé mšice likvidujeme např. výluhem z kopřiv nebo PIRIMORem.
Nejvážnějším škůdcem nejvíce pěstovaného a konzumovaného ovoce - jablek je obaleč jablečný, způsobující červivost. Kromě jabloní škodí i na plodech hrušní, meruněk a ořešáku, i když v menším rozsahu. Každý plod bývá nápaden jen jednou housenkou, ale jedna housenka může poškodit i 3 plody. Při napadení plodů první generace plody padávají, při poškození druhou generací plody dozrají, ale jsou znehodnoceny jednak přímým žírem, ale velmi často následně moniliovou hnilobou. Preventivní ochrana je uvedena výše. Obaleče jablečného nesmíme zaměňovat s obalečem jabloňovým, jehož housenky poškozují rašící listy a květy.
Vinaři dokončují v červnu podlom a vylamují neplodné letorosty na tažních, případně u keřů silně regerujících dělají podlom druhý. Včas vyvazují nové letorosty, aby se zabránilo jejich vylomení. Je třeba sledovat vznik plísně, kde se neobejdeme bez chemické ochrany, u které jsou nejdůležitější na postřiky po odkvětu. Pro první postřiky je vhodné použít kontaktní fungicidy a poslední postřiky by měly být provedeny měďnatými přípravky. Již v červnu a počátkem července je nebezpečí napadení vinné révy padlím /oidium, moučnatka/. K ochraně je možné použít některý z povolených přípravků, např. Bayleton, Karathane, Punch, Rubigan, Sulikol, Thiovit a další.







Angličtina pro nejmenší
Peter Goes Fishing: by Keith Painter
A MILLION SMALL FRIENDS: part one

A MILLION SMALL FRIENDS: part one Peter could hear the trees. They spoke to him quietly. Shhh, shhh. Go to the river. Go to the river. Where IS the river? He thought. I will look at my map. He looked in his special box. The map was not there! What WILL I do now, he said. I must go north, where is it? Where am I? Good morning, said a voice. Do you want some help? Yes, please, said Peter. He felt stupid, who was he talking to now? The voice said I#m on the big stick. I#m very near. He looked at the big stick. He could not see anyone. I#m very small, said the voice. Peter thought for a minute. I know, I will look in my special box. In his special box was a magnifying glass. I am lucky, he thought. A magnifying glass makes things very big. He looked at the stick, with the magnifying glass. There was an ant on it! It was wearing a green T-shirt! It was wearing blue trousers and red shoes! THIS IS VERY STRANGE, thought Peter. A talking ant wearing a T-shirt, trousers and shoes! I know that ants can not talk. But today, trees CAN talk. Big snakes CAN talk, he thought. This IS a very special day. Hmm, he said. Good morning, ant. Good morning, said the ant. How are you? I#m very well, thank you, Peter answered. What#s your name? Asked the ant. My name#s Peter Smith, he said. I don#t think that ants have names, do they? He asked. You are stupid. All ants have names. My name#s Andrew Ant. Can I help you?................ More next week!

	answered  odpověděl
	ant  mravenec
	ants  mravenci
	friends  kamarádi, přátelé
	lucky  šťastný: I am very lucky  mám štěstí
	makes  dělá, vyrábí
	million  milión
	snakes  hadi
	who  kdo, který
	young  mladý
			# Keith Painter 1998







Cesta na jihovýchod
Kráčeli jsme po zvířecích stezkách, podél nichž byly sem tam vidět hromady sloních výkalů, které však vypadaly již značně zastarale, a já nevěřil, že kromě nich ještě něco jiného ze slona uvidíme. Ale průvodce se vyznal a nezklamal, po asi devadesátiminutovém putování, během něhož jsme viděli několik opic, spousty malých rozkošných žabiček, skupinku divokých prasat, mohutnou mnohonožku, mihnoucí se lasicovitou šelmu a hejno nádherně vybarvených ploštic, nás najednou zarazil. Pomalu jsme postupovali vpřed ještě asi padesát metrů a pak jsme asi sto metrů před námi spatřili šestičlennou skupinu pasoucích se slonů. Byl to skvělý zážitek pozorovat tahle ohromná zvířata v přírodě s vědomím, že jsou svobodná, divoká a nespoutaná. Když jsme se pohledu na ně dostatečně nabažili a nadělali kopce snímků, vydali jsme se na zpáteční cestu. Při ní jsme spatřili ještě jednu čtyřčlennou sloní rodinku, která musela přejít po naší stezce krátce po nás.
Z rezervace jsme odjeli zpátky do Kumily autem, které se dost podobalo dříve u nás poměrně běžnému gazu. Cestovalo nás v autě a na něm celkem sedmnáct, tedy i včetně řidiče. Spočítal jsem pro jistotu třikrát. Auto obsypané lidmi se podobalo větvi, na niž dosedne roj včel. Odpoledne jsem se courali po obchůdcích se suvenýry, v jednom z nich se nám majitel pochlubil s knihou návštěv, do níž mu návštěvníci obchůdku z různých zemí vpisují ve své mateřštině různé nesmysly. Pobavil nás text psaný v češtině: To je první obchod, kde jsem musel prodavače přemlouvat, ať prodá. Nakupuje se zde stejně dobře, jako se kouří hašiš. Přeložili jsem mu to, načež po nás chtěl, ať text zaškrtáme a snažil se nás přesvědčit, nevím proč, nic jsme po něm nechtěli, že žádný hašiš nemá. Moc jsme mu to nevěřili, vypadal totiž dost zhuleně. Další den jsme odjeli z Kumily busem do Kottayamu a odtud vlakem do Angamali..
Přijeli jsme večer již potmě, pršelo a my se dozvěděli, že zde žádné ubytování není. Busem jsme přijeli do blízkého městečka Kaledi, kde jsme se ubytovali ve zvenku honosně vypadajícím hotelu Prince na náměstí, vevnitř jsme zjistili, že pokoje jsou docela prostorné, leč neskutečně špinavé. Vzhledem k tomu, že noc přišla jen na šedesát rupií a navíc v okolí bychom žádné jiné bydlení nesehnali, tak jsme zde na tři dny zakotvili. Vyfásli jsem pokoj uprostřed budovy, kolem něj byly chodby a z nich se malým okýnkem po celou dobu našeho pobytu snažili zvědavci pokradmu nahlížet dovnitř. Když jsme to zjistili, snažili jsme se je nějak polekat, v jednom případě jsme byli natolik úspěšní, že vylekaný čumil sletěl ze židličky, na které šmíroval. Hlavním důvodem, proč jsme tuto oblast navštívili, bylo sloní tréninkové centrum, které se zde podle knižního průvodce mělo nacházet.
Na druhý den jsme přijeli do sousední vesnice u řeky, tuto přepluli na převozní loďce a asi po třech kilometrech došli k cíli. Bylo zde však jen jedno malé slůně, s nímž jsme si chvilku hráli, a jeden středně vzrostlý slon, připoutaný v zahradě. A prázný výběh - boxy asi pro šest dospěláků. V těsné blízkosti nefunkčního sloního centra ležel malinký zookoutek, ve kterém jsme viděli několik morčat a králíků, pár opic, světlou krajtu, stádečko jelenů a hejno papoušků. Zkrátka, kdybychom to bývali věděli, byli bychom sem nejezdili. Se slonem jsme se setkali ještě v dřevařském závodě ve městě, ve kterém nám za malý bakšiš ochotně předvedli, jak slona používají k práci. Z Thekady (stát Kerala) jsme se přemístili prostřednictvím vlaků a autobusů asi za 30 hodin přes stát Karnataka do Panají, hlavního města malinkého státečka Goa.
Ing. Vratislav Zelnitius







Erby
Pitín
Obec se na světlovském panství připomíná poprvé roku 1412. Po roce 1850 náležela do p. o. Uh. Brod. V obci je kostel zasvěcený svatému Stanislavu a tento patron se také objevuje na oválné pečeti obce o rozměrech 28, 34 mm. Postava světce v biskupském rouchu s mitrou na hlavě a berlí v levé ruce zasahuje nahoře i dole do opisu PECET-DEDINI-PITINA, který je oddělen od pečetního pole linkou a začíná vpravo dole. Stejný obraz najdeme i na pečeti přifařené obce Hostětína, stejně jako na všech pozdějších razítkách obecního úřadu v Pitíně až do okupace.







ANKETA
Myslíte si, že je rozvod nejlepším řešením v mezilidských vztazích?
Jarmila (35) účetní - Pro děti to to nejlepší rozhodně není, ale v některých případech je rozvod řešením jediným.
Jan (53) řidič - Já jsem rozvedený a tenkrát jsme s bývalou manželkou nedovedli vyřešit naše rozpory jinak než soudně. Děti jsme neměli a teď mám rodinu novou.
Pavel (20) číšník - Rozvod není dobré řešení, myslím si, že by se lidé, kteří spolu chtějí být celý život, měli nejprve pořádně poznat, potom by snad k rozvodům nedocházelo.
Ivana (28) státní zaměstnanec - Rozvod by byl u mě až na posledním místě, vždycky, když oba dva chtějí, dovedou se domluvit.
Miloš (44) instalatér - Lidi by si měli vyřešit problémy doma a netahat je před soud. Rozvod je podle mě nejjednodušším řešením problémů, protože je za vás vyřeší někdo jiný.
Katka (25) soukromá podnikatelka - Správné řešení to určitě není, ale stát se může cokoliv, něco, s čím člověk nepočítá. Například si partner najde známost a pokud to zajde daleko, je rozvod namístě.
Milena (47) dělnice - Moje dcera je rozvedená a nikdy jsem jí to nevyčítala, i když jsem s rozvodem nesouhlasila. Ale je to její život. Já pro rozvody nejsem.
Eva (50) prodavačka - Vyzkoušela bych nejprve všechny možnosti a rozvod bych volila až v krajním případě.
Pavla (21) nezaměstnaná - Jelikož jsem ještě svobodná, tak nemám žádné zkušenosti, ale myslím si, že by měl být rozvod až na posledním místě.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund