Číslo: 27
06.07.1998
Článků: 56

Titulní
Uherskohradišťsko
Brodský
Kultura
Podnikání
Z
Pro
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Salon Valentýn radí ženám
DNES RADÍ . . .
Cesta na jihovýchod
Erby
ANKETA





Salon Valentýn radí ženám
Nejste spokojené s tvarem své postavy?
Rovný tvar těla - pravítko
V dnešním povídání se zaměříme na typ postavy, který je charakteristický stejným objemem v ramenou i bocích a pak není dobře rozeznatelný. Často je to proto, že ženy tohoto typu mají široký hrudní koš. Velkou nevýhodou je nabírat váhu právě uprostřed těla. Tyto ženy mají obvykle velmi hezké nohy. Známé osobnosti tohoto typu: Kate Moossová, Barbara Bushová. Pravidlem v oblékání č. 1 je jednoduchost. Saka, kabátky - můžete si dovolit jedno i dvouřadové, dlouhé a úzké. Jestli jste malá, nebo střední výšky, vycpávky v ramenou vám neuškodí, neboť udělají vaše boky štíhlejší. Vaše silueta přivítá splývavost materiálu. Zkuste body, košili nebo halenku, přidejte vestu a noste ji přes sukně a kalhoty. Velmi hezky vypadá kabátek ke koleni, i delší. Sukně: určitě ne nabírané a zavinovací. Velmi jsou vhodné, např. zvolíte-li rovný střih sukně s několika protilehlými záhyby.
Jste-li vysoká a máte dlouhé nohy, můžete zvolit i kratší délku. Jinak délka je pro vás optimální těsně pod přirozený ohyb kolena. I zde vybírejte raději splývavé materiály. Šaty: košilkový, nebo plášťový styl představuje tu nejlepší možnost, jak vytěžit z vaší rovné linie. Kalhoty: klasické a dobře vypracované s jednoduchým volným střihem na elastickém pásku ze splývavého materiálu budou pro vás to nejlepší. Náhrdelníky: jednoduchost a výraznost, to je pro vás to pravé. Čím delší náhrdelník, tím lépe. Šátky a šály: je-li váš krk dlouhý a poprsí není příliš mohutné, používejte šály spíše střední velikosti k oživení halenek i sak. Pásky: raději nenoste. Pokud chcete, tak pouze v barvě kalhot či sukně. Přes blůzy je pak pěkný volně uvázaný pásek, který spočívá na bocích. Obuv: váš elegantní styl si vyžaduje moderní obuv. Můžete spokojeně nosit obuv s rovnou podrážkou i na podpatku (vyhněte se příliš vysokým podpatkům).
Kabely, kabelky: velké kabelky by rušily váš celkový vzhled. Vybírejte si proto ostřejší tvary, např. klasické psaníčko nebo dobře vytvarovanou pevnou kalku. Nejčastějším povahovým rysem u tohoto typu žen je romantika, jsou to často samotářky, intelektuálky a idealistky. Jsou z nich skvělé filozofky, umělkyně, hudebnice a architektky.







DNES RADÍ . . .
Dnes jsme dali slovo Františkovi Nešporovi, jednateli ZO Českého svazu včelařů
MED
Jediné zdroje v˙přírodě, z kterých med může vzniknout, je nektar (medy květové) a medovice (med lesní). Čím se medy liší? Nektar - sekret speciálních orgánů rostlin - nektarií. Je roztokem různých cukrů, většinou glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru). Poměrné zastoupení jednotlivých cukrů je specifické pro určité rody i čeledi rostlin - například u brukvovitých je v˙nektaru převládajícím cukrem glukóza, u akátu fruktóza. Poněvadž glukóza ovlivňuje krystalizaci medu, krystalizují medy první skupiny rychle, zatímco medy druhé skupiny velmi pomalu. Zdůrazňuji proto, že krystalizace není projev nekvalitního medu˙s obsahem řepného cukru, ale je určována především poměrem dvou hlavních cukrů, tj. glukózy a fruktózy. Také termín zcukernatělý med je naprosto nevhodný a pro nezasvěcené termín hodně zavádějící.
Medovice je látka složitější, svým složením závislá jak na rostlinné šťávě hostitele, tak na druhu producenta (méry, mšice, aj.). Její hlavní složkou jsou opět cukry, i když v rozmanitějším složení než v nektaru, neboť na původní cukry z rostlinné šťávy působí i některé enzymy producentů a mění je na jiné. (Enzym - látka bílkovinné povahy vyskytující se jen v živých organismech, uskutečňující a urychlující jako katalyzátor y látkový metabolismus buňky.) Jak vlastně vzniká med? Sběratelka nasaje nektar nebo medovici a nasátou kapku posune až do medného váčku. Při polykání přidává (stejně jako člověk sliny) výměšky svých žláz. Z těchto žláz pocházejí vitaminy B skupiny, většina aminokyselin, nejrůznější enzymy a další látky, které současně i dokonale přetvářejí původní surovinu - nektar nebo medovici.
Na zpracování kapičky medu se podílí více včel a k úplnému zpracování se musí proces polykání a znovupředávání sladiny mezi včelami několikrát opakovat (předpokládá se, že nejméně pětkrát), než vznikne řídký med, který je včelami zahušťován a ukládán do buněk. Který med je kvalitnější? Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin. V˙porovnání s květovými medy obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Máme-li celkově hodnotit med medovicový oproti nektarovému, můžeme jej považovat za chuťově rozmanitější, možná aromatičtější, ale vlivem znečistěného ovzduší mnohem více poškozovaný. Jeho současná obliba je ovlivněna velmi dlouhodobou cílenou reklamou. V Americe se větší oblibě těší naopak medy nektarové.
Nektarové medy mají většinou světlejší barvu. Jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy, a tím vhodné jako vysoce hodnotný doplněk výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců, aj. Obsahují pylová zrna rostlin, na kterých včely sbírají nektar a obohacují tím med o významné látky přírodního charakteru s povzbuzujícími účinky (rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky). Rozhodující ale je, že většinu látek, pro které jsou medy hodnotnou biologickou potravinou, do něj přidávají včely v procesu jeho zpracování. Je kvalitní tuzemský med? Díky velmi přísným hygienickým a veterinárním opatřením se náš med řadí k nejkvalitnějším na světě a jeho význam po této stránce není u nás doceněn. Neosahuje žádné konzervační přípravky , řadí se mezi čisté přírodní produkty, odpovídá zdravé výživě, zvyšuje odolnost organismu, hojně se využívá v lidovém léčitelství.
Zejména květový med je vhodný jako velmi hodnotný doplněk dětské výživy. Je však třeba upozornit, že toto hodnocení se vztahuje na medy v obchodní síti nebo na medy včelařů, o jejichž solidnosti se kupující v minulosti již přesvědčili. Jak med uskladňovat? Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme výhradně v˙uzavřeném obalu (sklo, keramika, aj.). V˙suché tmavé místnosti, při teplotě kolem 15 o C a relativní vzdušné vlhkosti 60%. Negativně působí přímé sluneční paprsky. Krystalizovaný med v˙otevřené sklenici je možné zahřívat ve vodní lázni opatrně do 45 o C. Pozor na přehřátí medu nad 50 o C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu. Podle výsledků zkoušek Výzkumného ústavu včelařského v˙Dole se nedoporučuje ani ztekucování medu v mikrovlnné troubě.







Cesta na jihovýchod
Přijďte si koupit šperky, šátky, šály a další zboží z Indie
Po mnoho týdnů jste se, milí čtenáři, setkávali v naší rubrice Cestování se zážitky Ing. Vratislava Zelnitiuse z cestování po Indii. Jeho malá prodejnička se zbožím, které z Asie přivezl, se nachází poblíž lékárny na rohu Havlíčkovy a Františkánské ulice, směrem k autobusovému nádraží. Ačkoliv je obchůdek malý, jeho sortiment je o to bohatší. Najdete zde šperky z Indie, které jsou vyrobeny převážně z přírodních materiálů, z kostí a santalového dřeva. Velké množství korálků je vybroušeno z mušlí a tmavého dřeva. Šperky jsou zdobeny hematitem, polodrahokamy, bílou a modrou perletí. V prodejničce nechybí ani místní, zajímavá a atypická keramika, vodní dýmky, fajky,čepice, šátky, šály na vázání na plavky, ponča, bavlněné přehozy z přírodních materiálů se zajímavými motivy. Pokud si chcete vyrobit náhrdelník či náramek sami, můžete si zde zakoupit všechny potřebné součástky, zapínání, kůži, korálky. Krásné jsou i lustry z mušlí, zrcátka a mušličkové závěsy, mušle pochází z jihoindického moře.
Ve velmi širokém sortimentu zboží nechybí batůžky, nekonvenční oblečení a klasická bižuterie jako sponky, gumičky do vlasů, náušnice, prstýnky. Z kůže a dřeva lze koupit figurky zvířat, budhu a ganesh. Lákavý je i velký výběr vonných tyčinek, olejů a aromalamp. Udělejte radost příteli a kupte mu zavazovací náramek z korálků. Velmi elegantní a slušivé jsou i náramky a náhrdelníky z kovu, nebo zdobené kameny a perličkami. Všechny výrobky pochází z Indie, Cejlonu, Blízkého Východu a Asie. Druhý obchůdek Ing. Vratislava Zelnitiuse se nachází v Prostřední ulici naproti staré radnice a najdete zde široký sortiment bižuterie.
Karin Kuchtová







Erby
Komňa
Dne 1. 12. 1997 byl slavnostně udělen obci Komňa znak a prapor. Na znaku se na děleném štítě nachází v horním modrém poli vyskakující stříbrný Pegas, se zlatou zbrojí, červeným jazykem a zlatou korunou. Dolní pole je stříbro-zeleně děleno, nahoře se zlatou obřízkou černé ležící knihy s červenými písmeny J.A.K., dole je položen stříbrný nůž se zlatou rukojetí. Stříbrný Pegas znázorňuje rod Serenyi, který získal panství roku 1613. Kniha pak představuje spisovatelskou, pedagogickou a vědeckou činnost J. A. Komenského, pravděpodobného rodáka obce. Dole položený stříbrný nůž se zlatou rukojetí poukazuje na staletou tradici zvěroklestičského řemesla.







ANKETA
Už jste se letos koupali a kde?
Petr (20) zedník - Ano, na štěrku v Ostr. Nové Vsi, voda byla studená, ale čistá.
Mirka (28) prodavačka - Letos jsem se ještě nekoupala, a i když mě to k vodě lákalo, neměla jsem bohužel čas.
Jana (22) účetní - Jelikož mám náročné zaměstnání, neměla jsem ještě čas jít k vodě, ale doufám, že na dovolené si to plně vynahradím.
Marie (45) uklízečka - K vodě nechodím, a ani neumím plavat.
Radek (14) student - Ano, už jsem se byl koupat na přehradě na Smraďavce. Bylo to perfektní a půjdu zase.
Jarmila (35) sekretářka - Než se odhodlám jít se koupat, většinou už není pěkné počasí. Prostě nemám čas.
Marcela (30) zdravotní sestra - Nedávno jsem byla se svými dětmi na koupališti v Uh. Hradišti. Bylo tam bohužel ale moc lidí.
Eva (48) dělnice - Já chodím k vodě s vnoučaty, sama ale do vody nevlezu.
Monika (18) studentka - V době prázdnin chodím na koupaliště s kamarádkami každý den. Musím chytit trochu bronz, ne?
Michal (25) elektrikář - Jo, občas na koupaliště zajdu, raději si ale zajdu na dobře vychlazené pivečko.
Jakub (6) předškolák - Když má taťka nebo mamka čas, tak jdou se mnou a s bráchou na koupák.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund