DNES RADÍ . . .
Dnes vám, milí čtenáři, nabízíme několik výborných receptů na letní zeleninové saláty
Letní salát
1 menší salátová okurka
2 jablka
1 hlávkový salát
2 mrkve
kelímek kysané smetany
2 lžíce citrónové šťávy
lžička cukru
sůl
lžíce oleje
Oloupanou okurku nakrájíme na nudličky, spolu s jablky a hlávkovým salátem. Očištěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k okurce a jablku, zakapeme olejem a přidáme kysanou smetanu, dochutíme citrónovou šťávou, solí a cukrem, promícháme, necháme vychladit a podáváme na listu hlávkového salátu.
Pampeliškový salát
3 hrsti mladých pampeliškových lístků
hrst potočnice nebo řeřichy
2 vařená vejce natvrdo
1 malý pórek
sůl, šťáva z 1 citrónu
2 lžíce oleje
lžička moučkového cukru
svazek ředkviček, snítka kopru
Opláchnuté pampeliškové lístky nakrájíme na nudličky, přidáme pórek nakrájený najemno, potočnici, olej, na plátky nakrájené ředkvičky a dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. Nakonec přimícháme natvrdo uvařená, rozsekaná vejce. Porce salátu zdobíme snítkou kopru.
Salát z brokolice
4 ks brokolice
2 lžíce nakládaných hub (sterilované žampiony)
1 velká cibule
lžička plnotučné hořčice
2 lžíce octu
lžíce cukru, sůl
mletý pepř, lžíce majonézy
lžíce kysané smetany
hrst sekané celerové nati
lžička rajského protlaku
Na salát použijeme pouze růžičky z brokolice, zbytek dáme do polévky. Růžičky z brokolice pokapeme olejem a necháme chvíli odležet v chladu, přimícháme žampióny a cibuli rozsekanou najemno. Majonézu promícháme s kysanou smetanou, hořčicí, rajským protlakem a dochutíme solí, cukrem, octem a pepřem, přidáme najemno usekanou celerovou nať a smícháme s brokolicí a houbami. Podáváme vychlazené.
Míchaný salát s brynzou
1 salátová okurka
4 rajčata
4 papriky
250 g brynzy
sklenka mléka
2 stroužky česneku
2 lžíce rostlinného oleje
sůl, mletý pepř
kousek pórku
špetka mletého kmínu
špetka mleté sladké papriky
Očištěnou zeleninu nakrájíme na plátky, přidáme najemno nakrájený pórek, osolíme a zakapeme olejem, promícháme. Brynzu okořeníme kmínem, paprikou a přidáme česnek utřený se solí a rozmícháme s mlékem. Jednotlivé porce zeleninové směsi přeléváme touto sýrovou zálivkou.
Cibulový salát s řeřichou
600 g cibule
4 lžíce rostlinného oleje
sůl, mletý pepř
hrst sekané řeřichy
2 papriky
ocet, cukr
Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a na rozpáleném oleji necháme zesklovatět, dáme vychladit, osolíme a přidáme na nudličky nakrájenou papriku, řeřichu. Dochutíme octem, cukrem, promícháme a necháme vychladit. Tento salát je výbornou přílohou k masu.
Paprikový salát s česnekem
600 g paprik
4 stroužky česneku
6 lžic vody
4 lžíce octu
3 lžíce oleje
sůl
mletý pepř
Papriky vložíme do rozpálené trouby, zprudka opečeme, vložíme do studené vody, oloupeme, zbavíme stopek a jadřinců a nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme do misky, přidáme vodu, olej, se solí utřený česnek a mletý pepř, promícháme a necháme vychladit.
Celerový salát
2 střední celery
4 kyselá jablka
4 lžíce octu
2 lžíce oleje
lžíce cukru
sklenka vody
sůl, mletý pepř, špetka kmínu, několik zrnek tlučeného koriandru
2 bobkové listy
4 zrnka nového koření
1 cibule
hrst řeřichových lístků
Očištěný celer nakrájíme na jemné nudličky, přendáme do misky, kde jej zalijeme marinádou: ocet s vodou, kořením a olejem smícháme s cukrem a solí, svaříme a přes cedník přelijeme nakrájený celer. Necháme vychladnout a vložíme přes noc do lednice. Druhý den přidáme k salátu neloupaná, jadřinců zbavená a na nudličky nakrájená jablka, najemno nasekanou cibuli a promícháme, na misce zdobíme řeřichou. Celer nevaříme, ochudili bychom se o důležité vitamíny a nerostné látky obsažené v zelenině.
Dobrou chuť!