Číslo: 2
13.01.1997
Článků: 37

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Monika Slováková se v Americe neztratila
Hráček to na Karpova umí!
Kanoisté přijati starostou
Druhý úspěch Slovácké
Hokejový servis





Monika Slováková se v Americe neztratila
V říjnu loňského roku proběhlo Mistrovství světa v armsportu - přetlačování rukou, ve Virginia Beach na východním pobřeží Spojených států. Mezi reprezentanty České republiky nescházela ani zástupkyně našeho regionu dvacetiletá Monika Slováková z Nivnice, mistryně ČR a pátá z ME, které se konalo v květnu v Itálii. Monika nastupovala v kategorii do 80 kg a vybojovala si celkově krásné deváté místo. Tak jako v dřívějších dobách, tak i tentokráte však zůstala za účastí naší reprezentace jedna černá tečka, kterou byla neúčast trenéra naší reprezentace a osobního trenéra Moniky - Antonína Podškubky z Kunovic. Tento trenér úspěšně vedl naši reprezentaci na ME v Itálii a tři jeho svěřenci si na mistroství ČR vybojovali účast na MS v USA. Ovšem při nominaci na MS byli místo trenéra zařazeni do nominace dva funkcionáři z pražského vedení - na trenéra se údajně již nenašly peníze. Co k tomu dodat? Asi nic.
Monika Slováková i po úspěšném vystoupení na MS nadále zústává svěřenkyní trenéra Antonína Podškubky, který pro čtenáře našeho týdeníku položil Monice několik otázek.

Jaká byla cesta do USA?
Odletěli jsme 18. října z Prahy, přes Paříž do Washingtonu ve složení tři závodníci, jeden vedoucí a dva činovníci . Cesta trvala celkem něco přes devět hodin a byla nekonečná a plná velkého očekávání.

Jak na tebe zapůsobila Amerika?
Bylo to nádherné a vzrušující, byl to jeden velký mumraj, ale perfektně fungující, mohutný babylon lidí v krásném prostředí. Ze všech stran na nás dýchala samá super technika.

Co samotné místo soutěže?
Ve Washingtonu jsme si zapůjčili mikrobus pro osm osob a nekonečnou spletí nadjezdů a podjezdů jsme se dostali z města na dálnici směrem na jih, do Wirginia Beach. Tato cesta trvala asi 5 hodin (400 mil.) a byla dost únavná, což zřejmě způsobil i časový posun. Wirginia Beach je vlastně takové malé přímořské městečko, plné zeleně, vyzařující klidem a pohodou. Chvilku nám tam trvalo, než jsme našli ubytování, které jsme měli zajištěno v hotelu Pavilon. Samotná soutěž pak probíhala v malé sportovní hale, která spíše připomínala sportoviště pro stolní tenis.

Jaká byla účast na tomto již 17. MS?
Při prezentaci jsme zjistili, že soutěže se zúčastní celkem 33 států. Na start pak nastoupilo 200 mužů a 150 žen. Bylo to pro nás hodně překvapivé zjištění, jaký zájem je ve světě o tento sport.

Moniko, a co aklimatizace? Přijeli jste vlastně až těsně před závodem?
S aklimatizací se tak trochu zapomnělo počítat a je pravda, že v samotné soutěži jsem opravdu dost cítila únavu, která se určitě hodně podepsala na mém výkonu.

Jak vypadala vlastní soutěž pro tebe a pro ostatní naše reprezentanty?
To, že u nás tento sport existuje vlastně teprve 3 roky, se plně ukázalo hned na začátku soutěže. Já jsem si vylosovala to nejlepší, vlastně pro mě to nejhorší, co jsem mohla dostat. Byly to závodnice z Litvy, Kanady a USA. Moje snaha pak byla jen co nejdéle jim vzdorovat. Celkově jsem skončila na 7. místě v souboji levou rukou a na 8. místě pravou rukou. Musím říct, že jeden zápas se mi vydařil, jinak jsem ale zjistila, že jsem pozadu v rychlosti, technice, ale i taktice. Moji dva kolegové z reprezentace Radim Švec z Dubňan a Milan Svoboda z Berouna dopadli stejně jako já.

Co prostředí a atmosféra soutěže?
Organizace připomínala jejich styl života, nikam se nespěchalo, všechno mělo čas. Naše důslednost a obětavost by je určitě předčila. Fantastickým zážitkem ale byli diváci, kteří byli jako děti, všechny povzbuzovali, sportu rozuměli a také se při něm úžasně bavili.

Jak přijal svět naši reprezentaci na její první akci?
Všichni byli velmi pozorní a příjemní, zajímali se o naši zem, o náš sport. Myslím, že jsme do této velké rodiny zapadli vcelku dobře.

Pokud vím, byla tam i Slovenská reprezentace. Jak ta dopadla?
Určitě daleko lépe než my. Bylo to jistě také proto, že oni tento sport provozují o hodně déle, navíc mají přesnou organizaci a systém, a hlavně mají osobnost pana Dr. Milana Čaply, víceprezidenta pro Evropu, což mluví za vše. Slováci získali jednu bronzovou medaili v kategorii žen do 70 kg a několik dalších cenných umístění. Velkým úspěchem Slovenské reprezentace bylo také to, že jim bylo potvrzeno pořádání 7. ME v roce 1997 v Popradě.

A co strava?
Tak ta byla opravdu dost špatná. Oni nás krmili stále jen McDonaldy, hamburgery a podobnými věcmi, které jsme mohli zapíjet jakýmkoliv množstvím CocaColy. Naštěstí pro nás, nám naši noví přátelé připravili parkrát kuřata a dokonce i buchty.

Jaké bylo závěrečné vyhlašování soutěže?
Tak s tím si dali pořadatelé skutečně více záležet než s vlastní soutěží. Vyhlašováno a také odměněno bylo vždy z každé kategorie prvních šest soutěžících. Závěrečný banket se konal pod otevřeným nebem, na pobřeží s hudbou a tancem. Bylo to velmi milé sblížení s touto velkou sportovní rodinou, kde jsme měli možnost navázat spoustu kontaktů.

Jaké poznatky sis odvezla z tohoto zápolení?
Hlavně jsem zjistila, že bez řádné, dlouhodobé a kvalitní přípravy, vedené na odborné úrovni a navíc s kontakty s nejlepšími závodníky Evropy, prostě nemáme šanci. Chce to mít propracovanou metodiku přípravy a také systém republikových soutěží. Musím také konstatovat, že bez trenéra bych já, ani moji kamarádi v družstvu, již nebyli ochotni takovou soutěž absolvovat. Jeho přítomnost je nutná a my jsme byli asi jediní, kteří toto vedení neměli! Je to důležité také po stránce psychické!

Měli jste čas i na moře a ostatní zajímavosti?
Moře ve Virginia Beach bylo velmi krásné, ovšem pro Američany údajně příliš chladné, avšak i přesto se dost lidí koupalo. Naše výprava ale dávala přednost bazénu v prostorách hotelu. Díky známým pana Rylky, což byli Čechoameričané, jsme poznali i život v normální střední americké rodině. Oba se nám velmi věnovali a díky jim jsme poznali i New York a Washington.

Není tento sport trochu tvrdý pro ženy?
Armsport je ve světě hodně rozšířený a věnuje se mu spousta žen. Řekla bych, že je pro ženy ze všech silových sportů ten nejpřijatelnější, zachovávající ženskost, a to i v extrémech nejvyšších váhových kategorií nad 110 kg. Chtěla bych, aby se u nás ženy nebály tento sport dělat, a pokud zjistí, že na to mají, tak ať to zúročí, třeba jako já! Vždyť já tento sport dělám vlastně jeden rok a již jsem poznala Itálii a USA. Není to skvělé?!

Moniko, díky za rozhovor, měj se krásně, a ať se Ti daří.
Antonín Podškubka







Hráček to na Karpova umí!

V prosincovém čísle našich novin Dobrý den, Slovácko jsme vám přinesli rozhovor s šachovým velmistrem, odchovancem Slovácké Slavie a Starého Města, Zbyňkem Hráčkem. Zbyněk zde popisoval mimo jiné také své velké vítězství nad úřadujícím mistrem světa Anatolijem Karpovem na 1.mistrovství Evropy ve francouzském Cap d#Agde v nové šachové disciplíně, tzv. rapid šachu. Tyto partie jsou vlastně kompromisem mezi normálními partiemi a klasickými bleskovkami. Každý hráč má zde k dispozici 30 minut na celou partii. Náš velmistr Zbyněk Hráček se s Karpovem utkal nejdříve v předskupině, a poté i v samotném semifinále turnaje. I když v celém turnaji nakonec zvítězil mistr světa Karpov a Zbyněk skončil třetí, nebudou vzpomínky Karpova na Zbyňka asi těmi nejlepšími, neboť ten jej nejen porazil, ale při troše štěstí to mohl být právě on, který by stál ve finále.
Na mnohá přání našich čtenářů vám nyní přinášíme dvě partie těchto soupeřů z tohoto turnaje i s komentářem samotného Zbyňka Hráčka. Pokud si je doma přehrajete, pak určitě nebudete litovat!
A.Karpov - Z.Hráček, předskupina, Anglická hra:
1.d4 Jf6 2.c4 e6 3.Jf3 e5 4.e3 g6!? 5.Jc3 Sg7 6.Jb5?! 0-0 7.Jd6 Je8 8.Jxc8 Dxc8 9.Se2 cxd4 10.exd4 d5 11.cxd5 exd5 12.0-0 Jc6 13.Sf4 Jc7 14.Vc1 Je6 15.Se5 Dd8 16.Sb5? Jcxd4! (Tento obrat bílý evidentně přehlédl ...) 17.Sxg7?! (Lépe asi 17.Sxd4 Jxd4 18.Jxd4 Db6 19.Jf5.) 17....Jxf3+ 18.Dxf3 Kxg7 19.Vfd1 d4 20.Dxb7 Vb8 21.Da6?? Jc7! (...ale teď už Karpov viditelně zrudnul! Nad hrubkou 21.Da6?? přitom přemýšlel plných 5 minut. Po 21.Dc6 jsem plánoval 21....Dg5 22.a4 Vhc8 23.Dxc8 Vxc8 24.Vxc8 Jf4 s iniciativou černého.) 22.Vxc7 Dxc7 23.b3 Db6 ...a černý snadno uplatnil materiální převahu k výhře. Kvalita navíc bez stínu kompenzace - byla to pohoda! Samozřejmě, že tuto šanci s mistrem světa jsem si nenechal ujít. Navíc, pro postup ze skupiny jsem partii vyhrát prostě nutně potřeboval!

Z.Hráček - A.Karpov, 2. partie v semifinále, Anglická hra:
1.Jf3 Jf6 2.c4 e6 3.Jc3 Sb4 4.Db3 c5 5.g3 Jc6 6.Sg2 Ja5! 7.Dc2 Jxc4 8.a3 Sa5 9.Ja4 d5 10.Jxc5 0-0 11.b4 Sc7 12.d3 Je5 13.Sb2?! Jxf3+ 14.Sxf3 b6 15.Jb3 Sd7! 16.Vc1 Sd6 17.0-0 Sa4 18.Db1!
(Byl jsem si vědom, že se mi zahájení tentokráte vůbec nepovedlo a soupeř má výhodu. Ale nebude to mít s uplatňováním nijak jednoduché!) 18...e5 19.Jd2 a5 20.bxa5 Vxa5? (Měl jsem oprávněnou obavu spíše z 20...bxa5 a tlakem na b sloupci ...) 21.e4 Vb5 22.Da2 d4 23.Sd1! Da8 24.Jc4 Sc7 25.f4 Jd7! 26.fxe5 Jxe5? (Nyní se černý dostává až na okraj propasti. Absolutně nutné bylo vložit výměnu na d1.) 27.Jxe5 Sxe5 Viz diagram! 28Vxf7?! (Škoda, z kolen na zem mohl být tah 28.Sxa4 Dxa4 29.Dxf7+! Vxf7 30.Vc8+ ...) 28...Vxf7 29.Sxa4 Vxb2 30.Dxb2 Vf8 31.Sc6? (....ale výhru a postup do finále jsem vypustil až teď! Po správném 31.Dxb6! Dxa4 32.De6+ Kh8 33.Dxe5 Dxa3 36.Dc5! - tento tah jsem v propočtu bohužel neviděl, pak by o mé výhře nebylo pochyb.) 31...Dd8 32.Sd5+ Kh8 33.Vf1 Vxf1+ 34.Kxf1 g6 35.Kg2 Kg7 ...a po několika tazích skončila partie remízou.







Kanoisté přijati starostou
Na závěr loňského roku, 30. prosince, byli na Obecním úřadě v Ostrožské Nové Vsi přijati úspěšní závodníci a zástupci místního kanoistického klubu. Po slavnostním zahájení a přípitku převzal prezident klubu Jindřich ŤOK z rukou starosty pana Josefa PAVLAČKY sponzorský dar. Pan ŤOK poděkoval za podporu ze strany obce, která byla v rámci možností a toto setkání označil za počátek velké spolupráce, která se určitě bude rozvíjet. Poté následovala neformální diskuze o problémech a budoucnosti kanoistiky na Slovácku, během níž debata opět narazila na již dříve plánovanou závodní dráhu v lokalitách zdejších jezer. Jak podotkl zástupce Českého svazu kanoistů Ludvík ONDRAČKA, který v novoveské kanoistice působí od jejích počátků: Stává se problém závodní dráhy pro rychlostní kanoistiku aktuální. V okolí jediné současné regulérní dráhy v ČR u obce Račice zahájí soukromé firmy těžbu štěrkopísků, čímž může dojít až k vymizení vody z tohoto umělého kanálu. Zajímavé bylo taktéž společné hledání finančních zdrojů pro c hod a rozvoj kanoistického klubu, který v roce 1996 obsadil v žebříčku všech českých oddílů a klubů skvělé čtvrté místo. Pan ONDRAČKA převzal taktéž znak obce a potvrdil, že toto setkání je velkým odrazovým můstkem do budoucnosti ve vztahu kanoisté versus Obecní úřad v Ostrožské Nové Vsi.
Ze závodníků se slavnostního setkání zúčastnili reprezentanti České republiky Petr HRUŠKA, dvojnásobný účastník olympijských her, Petr POJEZNÝ a Zbyněk ONDRAČKA, majitelé bronzových medailí z ME v maratonu, junioři Jiří MAREK, 4. na Světovém poháru juniorů, Tomáš KUSÁK, druhý spolu s MARKEM na Hrách olympijských nadějí, Michal LAGA, vítěz Her olympijských nadějí, jejich reprezentační kolegové Vítězslav KOLÁŘ a Bohumil KUSÁK, spolu s nimi potom ještě loni šestinásobný žákovský mistr republiky Pavel KUSÁK.
Ze zástupců klubu to byli dále trenéři BOTEK, MACH a jejich nedávný kolega Miloš ŤOK, trenér a manažer PJAJČÍK. Z důvodu dovolené se nezúčastnil této akce bývalý profesionál, novoveský trenér Miroslav ČAPEK.

Kanoisté na běžkách
Tradiční zimní kanoistické soustředění, letos vzhledem k pracovním povinnostem trenérů zkrácené na pět dnů, se uskutečnilo ve středisku hotelu PARAMON v Suché Rudné. Pobyt v Jeseníkách s podstatně nižšími náklady byl umožněn díky podpoře veselské firmy ASSEK, v čele se zakladatelem kanoistiky v Ostrožské Nové Vsi panem POJEZNÝM, která tento komplex provozuje. Od čtvrtka (2.1.) do pondělí se domovem pro vodáky staly načas šestimístné chatky, aby odtud vyráželi do okolních běžeckých terénů i přes nepříliš dobré podmínky jak sněhové, tak co se týče kvality stop. Po prvních trénincích již všichni pozapomněli na silvestrovské veselí a družstvo nejlepších běžkařů se dokonce podvakrát vracelo z odpolední túry za tmy, těsně před večeří, když jednou muselo hledat turistickou značku pomocí blesku fotoaparátu!!! Velkým zážitkem byla pro některé cesta z Ovčárny do Karlovy Studánky skrz v zimě nepovolenou trasu pod Pradědem, kde použití běžek omezovaly kameny, schůdky, můstky, stromy a v nemalé míře i velký sráz této stezky. V závěru soustředění se podařilo zdolat i Praděd. Spolu s kanoisty absolvoval přípravu opět uherskohradišťský veslař Jan ŠESTÁK. Další členové kanoistického týmu využili sjezdařských terénů v Malé Morávce. Po náročném sportování přišla vhod hotelová sauna, kterou řada sportovců musela vzhledem ke svým zdravotním problémům (nachlazení) oželet. Komu zbyly ještě po více jak šestihodinových trénincích včetně posilování síly a chuť, mohl si zahrát stolní tenis, kulečník nebo další hry.
Do hor kanoistický tým cestoval podobně jako v uplynulých letech vlakem, když pověst našich drah zase zvítězila (závodníci se během cesty na trase Olomouc - Bruntál mohli otužovat). Další samozřejmostí byla platba nákladů na stravu a pobyt z vlastních kapes.
-vp-







Druhý úspěch Slovácké
FC Slovácká Slávia - FC Baník Ostrava 1:0 (0:0)
Od pondělí do pátku vedl přípravu hráčů Sl. Slávie sám trenér Jaroslav Kusák, protože mgr. Petr Vařecha absolvoval další část trenérského kurzu I. třídy. Pod jeho taktovkou dosáhl kolektiv fotbalistů Slávie druhého úspěchu na umělém trávníku v utkání zimního turnaje v Brně. Prvoligový, zkušený a posílený Baník začal od úvodních minut potvrzovat roli favorita. Defenzivní taktika Slovácké v čele s výborným brankařem Barcuchem slavila úspěch. Od 3. do 17. minuty Pavel dokázal krýt střely Sourady, kapitána týmu Slončíka, Růmana a Jankulovského zblízka i z dálky. V 18. min. rychlý protiútok Slávie zakončil Marx, ale orazítkoval břevno. Ve 21. minutě Kučera na postě libera v pádu odvrátil nebezpečí po akci Růmana, ukopnutím míče na roh. Ve 26. min. po souboji s Lukešem musel opustit hřiště Malůš a po ošetření krvácejícího nosu lékařem Rezkem a masérem Macečkem se na zelený koberec vrátil. Ve 35. minutě po pěkné akci Malůše vyzkoušel umění brankáře Sedlář a po něm Matušek, ale Kafku nepřekonali. Před koncem I. poločasu se vyznamenal Barcuch po nebezpečné střele Jankulovského z voleje.
Nástup Baníku do II. poločasu se díky Barcuchovi nevydařil. Ve 42. Pavel bravurně zlikvidoval šanci Timka a v 51. hlavičku téhož hráče ze dvou kroků. V téže minutě nervózně hrající Baník udělal chybu v obraně , míč se dostal k volnému Malůšovi, ale brankář Beránek (ve 40. min. střídal Kafku) včas vyběhl až za velký čtverec a Staňovi zabránil ve skórování. V 55. po dalším zmatku a hrubce v obranné činnosti vstřelil vedoucí a vítězný gól Sedlář. V závěru se Baník ze všech sil snažil aspoň snížit, ale Pančík skvělého Barcucha neprostřelil. Naopak v 60. kapitán mužstva Soldán z trestňáku nastřelil zeď hráčů a odražený míč levačkou poslal těsně vedle branky. V 78. min. šel odvážně do střetu s golmanem Buchta a byl z toho jen roh. V posledních vteřinách se ocitl před brankou Timko, ale tutovku spálil.
Před 50 diváky dramatické utkání velmi dobré úrovně objektivně a s přehledem řídil Talpa z Rokytnice za asistence Lenfelda a ing. Koleva z Brna.

Úspěšná sestava Uh. Hradiště:
Barcuch (Zubík) - Vaverčák, Kučera, Řezník - Lamáček, Marx (72. Brnka), Soldán, Malůš, Minář - Sedlář (63. Buchta), Matušek (41. Nociar).

Trenér Jaroslav Kusák k duelu dodal:
Zárukou každého úspěchu je herní disciplina, obětavost, bojovnost a taktické plnění úkolů od 1. do poslední minuty. S těmito vlastnostmi a navíc vůlí po skalpu prvoligového Baníku jsme dokázali zvítězit. Chtěl bych poděkovat celému kolektivu k dalšímu úspěchu a vyzvednout perfektní výkon brankaře Pavla Barcucha. Od pondělí 13. do pátku 17. jsme na soustředění v Hluku a v pátek 17.1.1997 nás čeká další turnajový duel v Brně s LeRK Prostějov v 10.45 hodin."
JB







Hokejový servis
Jm přebor - junioři
Uh. Hradiště - Znojmo, nehráno z důvodu onemocnění domácích hráčů. Utkání bylo odloženo na náhradní termín.

Jm přebor - dorost
Kroměříž - Uh. Hradiště 2:4. Branky a přihrávky vítězů: Hrnčíř 2, kpt. J. Bíla a D. Kučera - Matušek, Šimon, Krajíček a R. Antonovič.

Žákovská liga ČR - 9. tř.
Znojmo - Uh. Hradiště 4:6. Góly a asistence vítězů: Andrýsek 2, Slezák, Macháček, Peprníček a Nevídal - Macháček 2, Peprníček a Andrýsek. Uh. Hradiště - Prostějov 7:2. Branky a nahrávky za vítěze: kpt. Slezák 3, Macháček 2, Andrýsek a On. Radkovič - Andrýsek 3, Slezák, Holý a Macháček.

Žákovská liga ČR - 8. tř.
Znojmo - Uh. Hradiště 3:4. Góly a asistence vítězů: kpt. P. Sakrajda, Barák, I. Kučera a Frolek - Chladný, Kovařík a Sakrajda. Uh. Hradiště - Prostějov 2:5. Branky a nahrávky za domácí: Frolek a Sakrajda - R. Kučera.

Žákovská liga ČR - 7. tř.
Prostějov - Uh. Hradiště 8:3. Góly a asistence za hosty: Mikulášek a R. Pšurný a Horsák - Spath a J. Vávra.

Žákovská liga ČR - 6.tř.
Prostějov - Uh. Hradiště 0:12. Branky a nahrávky: kpt. M. Kotačka 5, M. Pšurný 2, Ungerman 2, Ševčík, Polehňa a T. Stašek (M. Lúčka 3, R. Pšurný 3, Obadal 2, Krystýnek, Kotačka a Ingr).

Jm přebor - žáci 5. tř.
Kroměříž - Uh. Hradiště 6:2. Góly a asistence za hosty: Vlachynský a kpt. J. Žaluda - Slunečko a Novotný. Uh. Hradiště - Kometa Brno 5:0. Uh. Hradiště - Jihlava 3:8. Branky a nahrávky za domácí: Slunečko, P. Šupka a Kulich - Bodiš a Ťok.

Jm přebor - žáci 4. tř.
Kroměříž - Uh. Hradiště 1:3. Branky a přihrávky vítězů. Zelený, Kočiš a Obadal - V. Polách, Kočiš a Podivínský. Uh. Hradiště - Kometa Brno 5:3. Góly a asistence za vítěze: Kočiš, F. Dujka, Svadbík, Obadal a Zelený - Martiňák, Gál a Obadal. Uh. Hradiště - Jihlava 3:0. Branky a nahrávky: Zelený, kpt. družstva Obadal a M. Dušek - Gál, Svadbík a M. Dušek.
JB







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund