Číslo: 2
12.01.1998
Článků: 44

Titulní
Uherskohradišťsko
Ze
Kultura
Pro
Pošta
Horoskop
Humor
Sport

REDAKCE

ARCHIV
minulých čísel
Rok 1996
Rok 1997
Rok 1998
Rok 1999
Rok 2000


DOBRÝ DEN SLOVÁCKO


Úspěchy na ledové ploše
Přebor Moravy a Slezska
Slovácká s novými posilami
FC Synot se v Rondu neztratil
Hokejový servis





Úspěchy na ledové ploše
Tentokrát se krasobruslařské závody konaly na dvou místech republiky. Naše hlavní město přivítalo v sobotu mladší závodnice. Oddíl USK Praha uspořádal I. ročník Pohárku USK Praha. Tento závod byl organizován v kategorii mladšího a nejmladšího žactva v rámci Poháru ČKS. Reprezentantka Slovácké, Eva Halodová, která soutěží v kategorii nejmladších, zajela výborně povinné prvky, kdy předvedení zadní piruety a Lutzova skoku bylo hodnoceno rozhodčími jako čtvrté nejlepší. Volné jízdy ale natolik zamíchaly závodním polem, že konečným pořadím byla jedenáctá příčka z dvaadvaceti závodnic.
Za mladší žačky soutěžila Petra Flašarová. Po technickém programu figurovala na sedmém místě. Volná jízda, kterou zajela velmi dobře, ji však posunula o dvě místa výš. Takže konečná pátá příčka v plně obsazené kategorii je úspěch.
Starší závodnice cestovaly do Třince. Oddíl TJ Třinecké železárny a.s. byl pořadatelem již XXII. ročníku soutěže v krasobruslení a Cenu města Třince o putovní pohár. Po dva dny soutěžily krasobruslařky o cenné body do českého poháru. Náš oddíl byl zastoupen v kategorii žačky Terezou Kahánkovou a Alžbětou Blahovou.
Výkon v technickém programu sice Terezu a Bětku zařadil na desáté a patnácté místo, ale předvedení volné jízdy se vydařilo, a tak celkově obsadily devátou a dvanáctou příčku.
Získané body mladšího žactva a nejmladšího žactva jsou o to cennější, že se kvapem blíží Mistrovství České republiky žactva a Přebor České republiky mladšího žactva, které proběhne první víkend v únoru v Příbrami a uzávěrka žebříčku je tedy již 18. ledna. Držme tedy palce našim závodnicím, ať je jejich umístění co nejlepší.
Koll







Přebor Moravy a Slezska
Frýdek-Místek byl o vánočních svátcích dějištěm přeboru Moravy a Slezska v šachu chlapců do 15 let. Zúčastnilo se ho 58 nejlepších hráčů okresů, kteří hráli 9 kol švýcarským způsobem s časovým limitem 2 x 2,5 hod. na partii, o titul přeborníka a pět postupových míst na přebor České republiky, který se bude konat v březnu ve Světlé nad Sázavou. Turnaj byl velmi bojovný a dramatický až do konce, o čemž svědčí i to, že prvních 6 hráčů mělo stejný počet bodů (6,5) a rozhodovalo pomocné hodnocení (progres a bucholz). Tohoto velmi silně obsazeného přeboru se zúčastnili i hráči Slovácké šachové školy Jiskry Staré Město, a to Radovan Studený, Jaroslav Sháněl, Michal Noha a Cege Srdamba. Mistr ČR a účastník Mistrovství světa Petr Bažant ze SSŠ má zajištěn přímý postup na přebor ČR, i když v posledním kole prohrál. Přesto se stal po zásluze vítězem hráč Petr Hulín (ŠK Dukovany) před Zetkem (Rýmařov), Střeličkou (Vyškov), Incédim (Frýdek-Místek), Brychtou (Telč), Václavíkem (VOKD Poruba), všichni 6,5 b. atd.
Z hráčů Slovácké šachové školy Jiskry St. Město si nejlépe počínal R. Studený, který se ziskem 5,5 b. dělil o 11. až 17. místo. J. Sháněl a M. Noha obsadili obsadili 20. a 23. místo, oba se ziskem 5 b. Okresní přeborník Cege Serdamba skončil na 31. místě (4.5 b.). Všichni staroměstští hráči mají možnost hrát tento přebor i v příštím roce, protože mají teprve 14 let.
Ant.Horsák







Slovácká s novými posilami
Uh. Hradiště (JOH) - Na prvním letošním tréninku přivítala trenérská dvojice Slovácké Slave Blaha - Kusák celkem 28 hráčů. mezi nimi se objevily i nové posily, které by měly domoci k pokusu o záchranu druholigové příslušnosti. Zahájení přípravy probíhá přesně tak, jak jsme si představovali, řekl nám hlavní trenér Luboš Blaha, získali jsme poměrně široký kádr, který budeme postupně v přípravě prověřovat, a pak se rozhodne, kdo zůstane a kdo odejde. Na půlroční hostování ze Zlína přichází do Slovácké golman Polášek, obránce Váňa, záložník Plišťák a útočník Martin Zbranek. Posilou střelecké potence by měl být divizní kanonýr Zubatý z Veselí a snad i Janík z Břestku. Z dalších posil je třeba jmenovat Macka ze Slavičína, Pavlicu ze Vsetína a Obenraucha ze Zemanu Brno, hrající na podzim v Ústí nad Labem. Jak nám dále prozradil trenér Slovácké Lubomír Blaha, tak do přípravy se zapojili i hráči z dorostu - Beníček, Frýbort, Hromada, Zimčík, Sedláček a Szkibik.
K posílení došlo také u klubového managementu, kde se zapojili do práce dva bývalí hráči Slovácké Jiří Flašar a Josef Niesner, jejichž funkce bodou teprve upřesněny. Z mužstva naopak jsou v jednání odchody hráčů: Řezníka do Opavy, Fryče do Frýdku-Místku, Vaverčáka do Uničova, Zubíka do Blšan, Mydla do Budějovic, Zlínského do Olomouce a Sedláře do LeRKu Prostějova. Soukeníkovi skončilo hostování z Újezdce.
Slováckou nyní čeká zimní příprava, která bude dle slova trenéra Blahy třífázová - posilovna, hřiště, terén - se spousty přátelských utkání (první 17. ledna), která by měla ukázat, jak na tom jednotliví hráči jsou. Poslední týden v únoru by měla být zakončena soustředěním na Slovensku, po němž bude kádr zúžen na dvacet hráčů, kteří se pokusí o malý fotbalový zázrak v podobě záchrany II. fotbalové ligy v Uh. Hradišti.







FC Synot se v Rondu neztratil
Brno (Mil) - Ruleta v historii největšího tuzemského turnaje v halové kopané se roztočila v pátek a skončila v brněnské hale Rondo nedělním finálovým duelem. Maratonu celkem 47 zápasů (hrálo se 2x10 minut čistého času) se zúčastnilo 11 prvoligových (na poslední chvíli odřekli ještě Baník Ostrava a domácí Boby Brno), čtyři druholigová a jeden třetiligový tým. Mezi fotbalovou elitu dostal pozvánku i zástupce našeho okresu, druholigový FC Synot Staré Město. Týmy byly rozděleny do čtyř skupin, kde změřily síly každý s každým, nádavkem si pak přidaly ještě dva zápasy křížem (např. první dva nalosované z áčka proti druhým dvěma ze skupiny C). V turnaji hraném pod názvem Bernard Cup byl FC Synot nalosován do skupiny A ještě se Slavií Praha, Čes. Budějovicemi a Viktorií Plzeň. V této elitní prvoligové společnosti se Staroměstští vůbec neztratili a kromě úvodního zápasu, kdy zaplatili daň z nezkušenosti, byli svým renomovaným soupeřům vyrovnaným sparingpartnerem. Kvůli zranění se turnaje nezúčastnili Vajda, Hlah ůlek a Soldán, v samotném klání pak zůstali druhý den pouze v hledišti Vojtěšek s Hasprou (třísla a koleno). Ačkoliv Staré Město skončilo svou pouť před branami nědělního čtvrtfinále (ze skupiny postupovaly první dva celky), určitě svou účastí přispělo v Rondu ke kvalitě celého turnaje a v zápase s Drnovicemi bylo odměněno potleskem početného publika. Mimořádně se na koberci značky Polyten dařilo Liboru Bužkovi, který, ač v roli obránce, nastřílel do sítě soupeřů čtyři branky. Celkovým vítězem turnaje se staly Drnovice, které porazily ve finále Jablonec 5:1, a získaly tak cenu v hodnotě půl miliónu Kč. V úvodním utkání proti Českým Budějovicím nastoupil FC Synot s těmito čtveřicemi hráčů: Ondrůšek - Vojtěšek, Zapletal, Došek, Švancara - Bužek, Kaizar, Lysáček, Bouřa - Videman, Chlachula, Štěrba, Haspra. Střídali ještě Potera, Racek a brankář Malina, v průběhu turnaje pak trenér Komňacký složení jednotlivých čtveřic měnil.

Výsledková část - pátek 9.1.


Č. Budějovice - FC Synot 4:1 (2:0)
Branky: 2., 9. a 17. Saidl, 18. Ryšavý - 12. Došek. Rozhodčí Liba. V úvodním utkání turnaje se po dvou inkasovaných gólech pustili Staroměstští do chaotického útočení, čehož zkušený soupeř dokázal využít a po rychlých brejcích rozhodl o vysoké výhře. Byl to nejslabší výkon Synotu během turnaje.

V. Plzeň - FC Synot 3:3 (1:2)
Branky: 4. Janota, 12. Pleško, 14. Skála - 3. a 17. Bužek, 8. Švancara. Rozhodčí Liba. Ve vyrovnaném utkání neproměnilo Staré Město řadu šancí a tým provázela i smůla, když střely Bužka a Vojtěška skončily jenom na tyči. Plzeňští většinu utkání tahali za kratší konec, ale své příležitosti dokázali stoprocentně využít.

FC Synot - LeRK Prostějov 3:3 (1:2)
Branky: 4. Lysáček, 15. Zapletal, 18. Bužek - 5. a 9. Zdráhal, 19. Svoboda. Rozhodčí Liba. V souboji druholigových celků se hrála oboustranně vyrovnaná partie. Ve druhé půli Synot otočil brankové skóre ve svůj prospěch, ale v samém závěru po zbytečně chybné rozehrávce brankáře Maliny soupeř se štěstím vyrovnal.

Výsledková část - sobota 10.1.

P. Drnovice - FC Synot 2:2 (1:1)
Branky: 2. Weber, 17. Kafka - 9. Chlachula, 16. Bužek. Rozhodčí Puček. S jedním z favoritů turnaje sehrál FC Synot opět velmi vyrovnaný zápas a velká škoda, že vedení nedokázal udržet. V závěru utkání gradovalo a dohrávalo se za potlesku diváků. Ještě v poslední minutě mohl o výhře rozhodnout Lysáček, ale vyloženou šanci spálil.

Slavia Praha - FC Synot 3:2 (1:0)
Branky: 9. Ašanin, 16. Kučera, 19. Lasota - 17. Švancara, 18. Racek. Rozhodčí Krondl. Jedině výhra dávala St. Městu šanci na postup do nedělního čvrtfinále. Proti mužstvu věhlasného jména vyrukoval Synot s pozornou obranou a svým výkonem nadělal vysoce favorizované Slavii hodně těžkostí. Po vyrovnání se nechali žlutomodří strhnout úspěchem a zapomněli na zadní vrátka. Minutu před koncem rozhodl reprezentant Lasota o těsné výhře Slávie.







Hokejový servis
HC Kolín - HC Uh. Hradiště 4:4 (0:1, 1:1, 3:2)
Kolín (LS) - Na led posledního celku druholigové tabulky Kolína, odjížděli hokejisté HC Uherské Hradiště bez golmana Nečase a obránce Albrechta. Do branky tak musel nastoupit junior Tuček a v útoku se představil Balaštík. Utkání pro hosty začalo velmi nešťastně, když hned ve 3. minutě se zranil Čech, který utrpěl zlomeninu nosu a nepříjemné poranění oka. Trenér Vodák proto musel přeskupit útočné formace a Hradiště tak hrálo na 5 obránců a tři útoky. V I. třetině byla hra vyrovnaná se šancemi na obou stranách. Byli to však hosté, kteří se ve 14. minutě ujali vedení po střele Janíka - 0:1. Ve druhé třetině rozhodčí dvakráte nabídli domácím hru v přesilovce 5:3, ale hosté se ubránili. Domácím se v 28. minutě podařilo po střele od modré čáry vyrovnat na 1:1. Ve 35. minutě se však z vedení opět radovali hosté, jejichž branku vstřelil Balaštík po asistenci Moryse. Krátce před koncem II. třetiny domácí opět nevyužili přesilovku 5:3.
Ve III. třetině si hokejisté Kolína vše vynahradili, když dokázali v oslabení po chybě první lajny hostů vyrovnat na 2:2. Kolín si v tuto dobu vytvořil herní převahu, a jeho hráči hosty přebruslili. V 50. minutě to byl však Němčický, který po přihrávce Žišky dostal Hradiště znovu do vedení na 3:2. Když v 54. minutě přidal další branku hostí Tkadlčík a upravil na 4:2, zdálo se, že již nic nemůže zabránit tomu, že si Hradiště odveze domů velmi cenné vítězství. Paní štěstěna však byla proti a domácí v posledních třech minutách dvakrát skórovali po střelách od modré čáry, a tak stanovili konečný výsledek na 4:4. Mužstvo HC Uh.Hradiště si však i přes tuto nevydařenou koncovku zasloužilo za předvedený výkon v celém střetnutí pochvalu.
Po utkání Jiří Vodák trenér HC Uh. Hradiště: Mužstvo předvedlo velmi dobrý výkon, škoda že jsme v závěru chybovali a dovolili domácím vyrovnat. Před utkáním bych byl s bodem spokojen, nyní jsem trochu zklamán.

	Tabulka II. ligy po 19. kole:

	1.	Šumperk		16	1	2	91:39	33
	2.	Fr.-Místek	12	5	2	69:36	29
	3.	N. Jičín	10	5	4	83:61	25
	4.	Orlová		11	2	6	91:65	24
	5.	Rondo Brno	8	4	7	54:57	20
	6.	Rosice		8	3	8	76:69	19
	7.	Šternberk	8	3	8	77:76	19
	8.	Tábor		7	5	7	64:67	19
	9.	H. Králové	8	3	8	61:66	19
	10.	Žďár		5	7	6	66:68	17
	11.	Kopřivnice	7	3	9	66:76	17
	12.	Poruba		6	2	11	62:70	14
	13.	Kroměříž	5	3	11	59:97	13
	14.	Uh.Hradiště	3	6	10	50:65	12
	15.	Karviná		5	2	11	55:77	12
	16.	Kolín		3	4	12	55:90	10


HC Uh. Hradiště - HC Žďár n. S. 4:2 (3:0, 1:2, 0:0)
Uh. Hradiště (JOH) - K velmi důležitému utkání nastupovali hokejisté Uh. Hradiště v sobotu proti desátému celku tabulky HC Žďár n. S., bez Albrechta (zanechal aktivní činnost z důvodů pracovních povinností), Čecha (zlomený nos a poraněné oko z utkání v Kolíně) a Němčického (zraněné koleno). Do utkání však v dresu domácích nastoupili junioři ze Zlína - Šik, Filipi a Balaštík. Velmi důležitý byl i návrat na led golmana Nečase. Hned v úvodu první třetiny si domácí vytvořili herní převahu, kterou korunoval v 6. minutě skrumážovou doklepávkou Holík - 1:0. Tlak domácích pokračoval a v 10. minutě nejprve v samostatném nájezdu Balaštík svůj blafák nedokončil, jenže na odražený puk si najel Holík a domácí se radovali podruhé - 2:0. V tuto dobu se hrál oboustranně pohledný hokej, který také přiváděl do varu velmi pěkně zaplněný hradišťský stadion. Tři minuty před koncem I. třetiny při hře 4:4 zužitkovali domácí svůj perfektní výkon a Tkadlčík po asistenci Moryse stanovil výsledek první části na 3:0.
V nástupu do druhé třetiny to byli opět domácí, kteří měli více ze hry a v 23. minutě využil přesilovky Janík, když doklepl puk vyražený golmanem po střele Moryse. Po této brance se zřejmě domácí zalekli svého vysokého vedení a začali přenechávat iniciativu hráčům Žďáru. V čase 15:44 se hostům podařilo snížit na 4:1 po samostatném nájezdu Kauta. Hosté v tuto dobu hráli velmi důrazný hokej, jehož výsledkem byla i druhá branka v síti domácích, když v poslední minutě II. třetiny se trefil v přesilovce hostí Joudal - 4:2. V poslední třetině se hra značně přitvrdila a hosté si místy vytvářeli až drtivou převahu a domácím, jejichž kádr je velmi malý, začaly docházet síly. Velkým štěstím však bylo, že v brance Hradiště čaroval perfektní golman Nečas, který ve 45. minutě zlikvidoval samostatný nájezd Joudala a o minutu později stejnému hráči lapil tutovku ze dvou kroků.
I když převaha hokejistů Žďáru byla v poslední třetině značná, přesto se domácím borcům podařilo velkou bojovností udržet vítězství na své straně a připsat si tak dva velmi důležité body do druholigové tabulky.
Branky: 6. Holík - 1:0, 10. Holík - 2:0, 18. Tkadlčík - 3:0, 23. Janík - 4:0, 36. Kaut - 4:1, 40. Joudal - 4:2. Vyloučení 6:4.
Sestava HC Uh. Hradiště: Nečas - Svoboda, Šik, Ševců, Balaštík, Holík - Boček, Sladký, Valúch, Žiška, Filipi - Pasminka, Honysz, Tkadlčík, Morys, Janík - připraveni Bříštěla a Janeček. Trenér: Jiří Vodák, asistent Radek Pšurný, vedoucí mužstva Ludvík Sladký a Petr Sakrajda.
Trenér domácích Jiří Vodák po utkání řekl: Jsem rád, že kluci dokázali zopakovat dobrý výkon z Kolína, tentokrát však i s dobrým koncem. Musím říct, že začátek dnešního střetnutí byl z naší strany fantastický, diváci viděli nejen pěkné hokejové akce, ale také tři branky v síti soupeře. Ve druhé třetině jsme měli trochu obavy o výsledek, zbytečně se dopouštěli chyb, nechávali se vylučovat a hosté se tak dostávali do tlaku. V závěru nás sice přehrávali, avšak i když z naší strany to nebyl nijak pohledný hokej, přesto jsme vítězství uhájili. Chtěl bych za to klukům poděkovat, protože hrát tuto soutěž na 14 - 15 lidí je obrovská zátěž. V příštích zápasech by nás snad měl posílit Pšurný z Přerova a Kočár z Břeclavi. Mrzí mne však že hradišťský hráč Sakrajda, který hrál v Prostějově místo aby posílil nás, tak jde posílit soupeře. Také Zlín, místo aby nám pomohl, tak nám sebral dva hráče Ambruze a Březíka, kteří byli u nás na hostování a poslal je do Přerova. Myslím si, že v rozehrané soutěži by se tohle stávat nemělo. Chtěl bych ještě také poděkovat divákům, že po tom debaklu s Frýdkem přišli a vytvořili na stadióně skvělou atmosféru, za kterou se jim hráči odvděčili bojovným výkonem. K příštímu utkání zajíždí hokejisté v neděli 18. 1. na led vedoucího mužstva druholigové tabulky Šumperku. V domácím prostředí se představí až v sobotu 24. ledna v utkání s předposlední Karvinou.

Lokomotiva Uh. Ostroh - HC Tetčice 1:1 (1:1, 0:0, 0:0)
Uh. Ostroh (RP+rub) - Čtvrteční zápas Lokomotivy byl posledním na domácím ledě v základní časti soutěže. Tetčice zatím stále bojují o skupinu, jež by hrála o postup do druhé ligy. Začaly lépe a už v 6. minutě jim zajistil Dobšík vedení a rozesmutněl tak domácí příznivce. Výsledkem ostrožské bojovnosti byla vyrovnávací branka v 11. minutě. To ujel po levém křídle Tureček, vystřelil a brankářem vyražený puk vrátil do sítě Lekeš. Ve 14. minutě hráli domácí přesilovou hru, ale výhodu početní převahy nevyužili. Naopak přišli o nešťastně zraněného Polehňu, kterého zasáhl puk z hole jednoho z hráčů Tetčic. Výsledkem byly čtyři stehy a rozdrcený nos. I po tomto vzrušení se hrál až do konce třetiny dobrý hokej. Ve druhé třetině se snažila obě mužstva vstřelit vedoucí branku, ovšem šance které si vytvořila nebyli střelci schopni realizovat. Lokomotiva k tomu měla nejblíže ve 27. minutě, ale přesilovku, jak je už pravidlem posledních zápasů, opět nevyužila.
Stejný průběh měla i třetí třetina. Bylo zjevné, že kdo dá gól získá body a poněvadž se to nepodařilo ani jednomu z mužstev skončilo utkání spravedlivou remízou.
Trenér Kučera po utkání sdělil: Odehráli jsme vynikající utkání jak po stránce taktické tak po stránce bojovnosti a ukázněnosti. Chtěl bych klukům poděkovat a věřím, že to nebyl poslední zápas v němž jsme hráli tak dobrý hokej.
Sestava: Hříbek, Miklenda - Malůšek, Malina, Klauda, Větříšek, Zalubil, Mika, Vodný, A. Lekeš, Foret, Tureček, Polehňa, Kroča.







www.hradiste.cz
Program a aktualizace Stanislav Lopata
hudba@hradiste.cz
Čas zpracování: 0 sekund